Позиция на Синдикат на служителите в затворите в България


 

Снимка: Булфото

Синдикат на служителите в затворите в България, изцяло споделя призива на СФСМВР до гражданите на РБ и служителите на МВР, от днес, 18 февруари, 2013 год., за запазване на спокойствие с цел стабилизиране на обстановката и недопускане нарушаване на гражданския мир в страната.

В отворено писмо от Синдикалната федерация на служителите в МВР, постоянен партньор на Синдиката на служителите в затворите в България се обръщат както към полицаите, така и към протестиращите в последните дни с призив да не се допускат провокации и напрежение.

Пред БНР лидерът на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов не изключи и полицейски протест на 15 март  “срещу дефицита на социален диалог, корупцията и незаинтересоваността от състоянието на системата за вътрешна сигурност в страната.”

С това свое действие СФСМВР за пореден път показа, че е съществен фактор в национален мащаб за демократизирането и пълното деполитизиране на една „затворена система“, и гарант за свободите и сигурността на българските граждани.

В тази връзка Синдикат на служителите в затворите в България, още :

  • Се обявява категорично против политиката на Министъра на вътрешните работи да противопоставя паралелни на най – голямата синдикална организация в МВР /СФСМВР/ синдикати и да поддържа изкуствено напрежение в цялата система за вътрешен ред ;
  • Остро възразява срещу действията на МВР, с които на 9 ноември 2012 г. без да посочва мотиви министърът на вътрешните работи прекрати споразумението си със СФСМВР ;
  • Ще настоява Министъра на вътрешните работи да започне процедура по сключване на ново споразумение с Федерацията ;
  • Ще работи в посока правителството на РБ, Министерството на вътрешните работи, Министерството на правосъдието и Министерството на отбраната, да предприемат необходимите стъпки, с които да гарантират пълната независимост на синдикалните организации в сектор „Сигурност“ и подкрепят стремежа за удовлетворяването на неотложните искания на служителите в системите за сигурност.{jcomments off}

Публикуваме целия текст на Отвореното писмо на СФСМВР  по – долу:

 

                                                                    ОТВОРЕНО ПИСМО

        До гражданите на Република България,

 

УС на СФС МВР е обезпокоен от напрежението, обхванало страната през последните седмици. Страхуваме се ,че по-нататъшната му ескалация може да доведе до непредвидими последици.

Ето защо се обръщаме към гражданите на България:

Скъпи сънародници, не допускайте основателното Ви недоволство да се изроди във вандализъм. Анархията не е алтернатива. Не допускайте справедливият Ви гняв да се насочи срещу хората в униформа.Те са част от вас,те са ваши синове и братя и имат същите проблеми.

Обръщаме се към служителите на МВР: Колеги, приятели не се превръщайте в заложници на чужди интереси.Направете всичко възможно действията ви да останат изцяло в рамките на закона.

Суверен в тази държава е народът ! Ние сме част от него и сме се клели да му служим! Варненските жандармеристи показаха как.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *