Липсва реален ефективен социален диалог в ГД“ИН“


20 март 2010 / 15:07 | Институции | радио „Фокус“ – Сливен

Спекулация е, че надзирателите искат увеличение на заплатата си, заяви председателят на сливенския синдикат

 Сливен. Липсата на реален ефективен социален диалог с професионалното и политическо ръководство на централно и местно ниво е една от основните причини за участие на надзирателите в сливенския затвор в протеста на полицаите. За радио „Фокус“ – Сливен председателят на сливенския Синдикат на служителите в затворите в България Цветан Михайлов заяви, че голяма част от членовете на сдружението са назначени и работещи по Закона за МВР, което ги кара да търсят съвместно решаване на проблемите.

Михайлов определи като спекулации твърденията, че едно от основните искания на Синдиката на надзирателите е увеличение на заплатите. „И ние, както и останалите хора в страната разбира се имаме желание да получаваме по – големи възнаграждения, но сега не е време за такова искане. Това, което сме искали е актуализиране на средствата за храна, както и получаваната сума за специфични условия на труд, които в момента са в размер на 30 лв.”, обясни синдикалистът и допълни, че с риск да бъдат упрекнати за това, че не се настоява за по – високи заплати, ръководството на Синдиката е решило този въпрос да бъде поставен след стабилизиране на страната.

Ще се иска обаче да бъде променена методиката за отчитане на работните часове, защото в момента на служителите работещи на смени се отбелязват по – малко часове. Сериозен проблем е и недостигът на служители, който е предизвикан от мудните процедури по назначаването на надзирателите в местата за лишаване от свобода. По тази причина голяма част от работещите в системата имат неизползван годишен отпуск от 80 до 120 дни. Желанието на синдикатите е извънредният труд в почивните дни и на официални празници, както и нощният труд и времето, в което са на разположение да ес отчитат и заплащат в съответствие с разпоредбите на Кодекса на труда и Закона за държавния служител. Цветан Михайлов бе категоричен, че липсата на средства за лична защита за работа с хора със здравословни проблеми, които излежават присъдите си в затворите, говори единствено за дискриминация от страна на държавата и безотговорно отношение към живота и здравето на надзирателите и това действа демотивиращо. Синдикалистите настояват да се инвестират повече средства в обучението и преквалификацията на служителите в системата.

До този момент са проведени две срещи, на които са представени проблемите на служителите в затворите, но все още няма реални резултати и промени, каза още Цветан Михайлов.

Стела ЙОВЧЕВА

Източник: http://www.radio-focus.net/?action=news&id=374863

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *