Цветан Михайлов: Настроенията сред служителите в затворите са „За“ протест


На протестни действия излизат и надзирателите от затворите.Надзирателите са решени да се включат в обявения за 27 юли национален протест на служители в затворите, в столицата, срещу цялостната политика в системата на местата за лишаване от свобода. За мотивите, исканията и очакванията радио „Фокус”-Сливен разговаряме с Цветан Михайлов – член на УС на Синдиката на служителите в затворите в България.

радио Фокус: Г-н Михайлов, от Синдиката на служителите в затворите в България обявихте, че сте готови за национален протест на 27 юли. Ще се проведе ли този протест и кой ще се включи в него?
Цветан Михайлов: Решението за подобни действия датира от близо месец. Датата за протест си остава 27 юли. Като към момента предвид това, че имахме среща с екипа на министър Зинаида Златанова на 5 юли все още сме в режим на изчакване, като съществува теоретична възможност протестът да бъде отложен за по – късна дата, макар, че до момента настроенията сред служителите са такива, че протест е по – вероятно да има, отколкото да няма. В него ще се включат служители на затвори и арести.

радио Фокус: Казвате, че сте провели среща с министъра на правосъдието. Какви бяха разговорите и какво би могло да отложи протеста?
Цветан Михайлов: Протестът може да се отложи с поети точни и ясни ангажименти. За съжаление ние през последните четири години, откакто съществува нашата организация периодично провеждаме срещи с политическото и професионално ръководство, но резултата е единствено и само обещания, като това води след себе си напрежение и невъзможност от наша страна като представители на служителите да играем вече ролята на буфер, тъй като с прости думи казано, нашите колеги, членове, съмишленици и симпатизанти започват да губят търпение след като ние на практика нищо не постигаме.

радио Фокус: Какви разговори точно сте водили с министър Златанова?
Цветан Михайлов: Най – общо казано около нашите искания, които отново казвам не са претърпели промяна в последните четири – пет години. В момента парещ е въпроса за промяна на режима на работа от 24 на 12 часови смени в затворите и следствените арести. По отношение на този въпрос беше поет ангажимент да бъде променен, съответно да бъде върнат стария режим на работа. Стигна се до общо съгласие, че сега не е момента, като естествено изтъкнахме съответните аргументи и мотиви от наша страна да бъдем против подобно решение, най – малкото, защото то по никакъв начин не беше консултирано с нас като синдикална организация. То води след себе си, по наше мнение, и в социален, и в професионален аспект единствено и само негативи. По отношение на останалите неща свързани с увеличение на трудовите възнаграждения, увеличение на социалните плащания, за които ние не веднъж споменаваме, че винаги в системата на затворите и следствените арести биват индексирани със значителни срокове на закъснение в сравнение с тези в МВР, Българската армия и други институции в сферата на сигурността. Не получихме уверение, че Министерството ще следва политика, ако щете и държавата, на уеднаквяване третирането на тези служители, защото все пак става въпрос за едни социални плащания, които нямат отношение към характера на извършваните дейности.

радио Фокус: Тези ваши искания за социалните добавки, за повишаване на заплатите, а доколкото си спомням и за облеклото имахте протести преди време, преди около година. По тези ваши искания и протестите, които организирахте през годините казвате, че няма никакво развитие.
Цветан Михайлов: Да, няма никакво развитие. Аз в тази връзка бих добавил и нещо друго. Промъкват се понякога опити нашите действия да бъдат политизирани, но в крайна сметка факта, че ние работим вече с четвърти екип при различна политическа конфигурация и факта, че ние сме действащи служители едновременно с това, че се занимаваме и със синдикална дейност красноречиво говори, че просто преследваме единствено и само интересите на служителите и настояваме само за работещи институции даже и в полза на обществото като цяло. Ако се върна, за да отговоря по – конкретно на въпроса Ви. Единственото, което само беше променено е това, че порционът – това е една сума, която се полага на служителите за храна, от 30 лв. стана на 60 лв. Като в същото време в МВР сумата се удвои и стана 120 лв. Бяхме свидетели и на подписването на една заповед от вече бившия екип на Министерството на правосъдието по отношение на едни суми така наречени „за специфични условия на труд”. Независимо, че ние поставихме въпроса в един момент се оказа, че за нашите колеги от Главна дирекция „Охрана” сумата е значително увеличена, а за служителите на затворите и арестите остава в същите финансови параметри, като се касае за едни пари до 28,50 лв., сума, която не е променяна от 1997 година, независимо, че ежегодно се издава такава заповед от министъра на правосъдието сумата остава същата и не удовлетворява по никакъв начин нито колегите, нито нас като синдикална организация.

радио Фокус: Колко то колегите Ви в Сливен са заявили готовност да се включат в протеста на 27 юли в София?
Цветан Михайлов: Не мога да посоча точен брой, но настроенията са за възможно повече хора, като изключим хората, които ще изпълняват своите служебни задължения, ще дават дежурствата си по график, за да осигурят охраната на осъдените лица, а свободните от наряд излизат на протест. Ние все още не сме избрали мястото и формата на провеждане на протеста, защото отново казвам, поставени сме в една деликатна ситуация с оглед на това, че у нас винаги има един стремеж да даваме един определен период от време на различните екипи да излъчат своя стратегия за работа, да ни предложат своето виждане. В настоящия момент напрежението е такова, че протестът да бъде проведен и след това вече да водим едни по – съдържателни преговори, защото хората искат да кажат какво мислят. Хората искат да заявят, че от тук нататък трябва да бъдат чути техните искания и другата страна да обосновава своите виждания и промени във времето, кое и как да се случва, а не единствено от позицията на силата да бъдат налагани определени мерки и промени, които в момента не могат да бъдат определени по друг начин освен като конюнктурни. Всяко правителство, всеки екип на министерството идва и ние започваме отначало, няма явно никаква приемственост в държавната политика по отношение на този сектор и затова ще бъдем крайно настоятелни. {jcomments off}

радио Фокус: Синдикатът на служителите в затворите настоява и парламентът да гласува на надзирателите специален статут, тъй като се работи при рискови условия.
Цветан Михайлов: Да, това е едно от нашите искания и тук не става въпрос за пари. Реакцията на министерството, дотолкова – доколкото е адекватна, ще определи нашите по нататъшни действия. В момента подписваме споразумение за сътрудничество с Министерството на правосъдието, каквото има в останалите синдикални организации в МВР с вътрешното министерство. Ние искаме това от 4 години насам. Такова нямаме подписано, а то не касае финансови средства. По същия начин един ангажимент от страна на министъра на правосъдието като орган, който има право на законодателна инициатива в това отношение служителите на затворите и следствените арести да попаднат между тези, които се ползват с по – висока закрила на закона също не изисква финансови средства и е въпрос на политическа воля и ясни, и конкретни ангажименти. До момента такива не са поети.


Източник :
Радио Фокус

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *