Европейският полицейски синдикат разкритикува намеренията за рестрикции в сектор „Сигурност“


Европейският полицейски синдикат остро разкритикува намеренията на правителството за увеличаване на осигурителния стаж на военните и полицаите с 2 години и опита му да свие наполовина броя на заплатите при пенсиониране. Това стана ясно вчера от отворено писмо на ръководителя на профсъюза Герит ван де Камп до Бойко Борисов.

„ЕПС не може да разбере защо политическите лидери в България не са склонни да дискутират алтернативните мерки за справяне с орязването на доходите и нарушаване на Закона за работното време. Защо поставят социалното осигуряване на служителите в полицията под голямо напрежение, игнорират предупрежденията за риск от увеличаване на престъпността, за социални и граждански размирици и не използват наличните европейски субсидии или други източници на финансиране“, категорична е позицията на синдиката.
Ван де Камп заявява пълната си подкрепа към исканията за запазване на всички компенсации при пенсиониране в системата и осигуряване на адекватно заплащане за труда на полицаите.
Шефът на ЕПС подчертава, че „ако се игнорират или не се прилагат адекватно европейските закони и разпоредби, доверието към България и имиджът на българското правителство могат да бъдат компрометирани на национално и европейско ниво“. Ван де Камп предупреждава Борисов, че в ролята си на европейски синдикален лидер на полицаите ще уведоми ЕК за своите очаквания във връзка с предстоящата пенсионна реформа в сектора за сигурност у нас.
{jcomments off}
 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *