Илиян Гергов, надзирател: „Условията на труд са ужасни“


 

  © Снимка: www.gdin.bg

Днес е професионалният празник на работещите към системата на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“. За професията на надзирателя и нейните предизвикателства разказа в „Посоките на делника“ по БНР надзирателят Илиян Гергов, който е председател на синдикалното дружество в плевенския затвор:

Работата е тежка, защото се работи с доказани престъпници. Условията на труд са почти ужасни. Работата е неблагоприятна и отговорна. В някои затвори се случва един надзирател да отговаря за 200 затворници.“

Най-честите нарушения, с които трябва да се справят надзирателите са хазартните игри сред лишените от свобода, сбивания, притежанието на СИМ- карти и мобилни телефони, наркотици, отправянето на заплахи към надзирателите. Това, за което настояват работещите в системата е за подобряване на условията на труд. {jcomments off}

 „Искаме и законови промени, с които да си осигурим защита срещу нападенията от затворници. Надзирателят трябва да се води като неприкосновено лице и да се ползва със закрилата на закона“, категоричен е Гергов. От синдиката са се обявили и срещу издадена заповед, с която се налага забрана на постовите надзиратели в следствените арести да сядат по време на полаганите от тях 12 и 24- часови смени. Системата е мудна и преговорите се протакат, разказва още председателят на синдиката в плевенския затвор.

„Тази заповед е абсолютно неприемлива. Няма нормален човек, който да стои 12 часа прав и в същото време да отговаря за лишения от свобода, да не се вкарват забранени вещи, да няма побой, да бъде в кондиция. Например вчера, колегата от пазарджишкия затвор- старши надзирател Тодор Бенев е предотвратил внасянето на около 90 таблетки амфетамин, скрити в стелките на маратонки. С тези неща се сблъскваме постоянно“, разказа Гергов, който е категоричен, че не всеки може да работи тази професия. Въпреки това, не се изисква специална квалификация от желаещите да работят като надзирател. Необходимо е кандидатът да бъде физически и психически здрав, както и да премине успешно конкурсните изпити. Одобрените за работата преминават задължително през школа за обучение, където се учат как да извършват обиски, претърсвания, как да работят с лишените от свобода. А за днешния професионален празник, Илиян Гергов пожелава:

„Здраве и щастие на колегите и техните семейства. Нека да не се отчайват от проблемите и да имат сили да се борят!“

Празникът на работещите към системата на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ се отбелязва в деня на подписване на Привременните правила за учредяване на затворите- първият документ, полагащ началото на затворното дело в България. Обявен е през 2006 г.

Цялото интервю чуйте в прикачения звуков файл : ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *