Освободиха от длъжност директора на дирекция „Изпълнение на наказанията“


Директорът на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ Митко Димитров е бил освободен с мотив поради навършване на пределна възраст за пенсиониране по Закона за МВР. Министър Диана Ковачева е подписала заповедта за освобождаване по предложение на ресорния зам.-министър на правосъдието Пламен Георгиев, заяви самата тя тази сутрин. Уволнението е в сила от вчера, а заповедта е била връчена в понеделник от зам. министър Пламен Георгиев.

„Очаквахме по-активна политика от Димитров, защото системата на затворите търпи много критики“ – това заяви днес сутринта министър Ковачева в интервю по Нова телевизия. Тя добави, че управлението на затворите търпи много критики – забавени са обществени поръчки за създаване на по-добри условия в местата за лишаване от свобода, което сега се надява да бъде поправено, че шефът на бургаския затвор е бил уволнен наскоро заради лошо управление и злоупотреби и е даден на прокурор.{jcomments off}

Главен комисар Димитров е заявил пред Дарик, че е обиден и ще търси правата си в съда, тъй като му остават две години до пенсия. Той е поискал среща с министъра на правосъдието Диана Ковачева, но за сега такава няма. Той смята, че освобождаването му е немотивирано и зад него стои личен мотив.

Имам много врагове, смята Димитров и допълни, че до дни ще има арестувани корумпирани служители на затворите. „Семейството ми прие тежко тази новина, съпругата ми е болна от левкемия“, споделя още Димитров пред Дарик.

Димитров беше затворническият шеф, който през лятото подкрепи протеста на надзирателите заради ниски заплати, лоши условия на труд и недостиг на кадри. Всъщност Димитров така и не дочака на поста си да види нов затвор, в който 2000 осъдени ще живеят по-цивилизовано. Макар, че успя да докара вицепремиера Симеон Дянков в Софийския затвор и да убеди правителството, че си струва да инвестира пари в нова сграда.

Новият временен директор на „Изпълнение на наказанията“ ще бъде комисар Борис Стратиев.

Диана Ковачева обстойно обясни защо не е доволна от работата на Димитров, но бе категорична, че бившият вече шеф на ГДИН е навършил години за пенсиониране.

„Работихме една година с него, очаквахме да има проактивно поведение, да проведе реформи в ресора, но нямаше активност. Всички инициативи, от проверки в затворите и инспектората, уволнение на надзиратели, отстраняването на шефа на бургаския шеф – идваха от министъра и ресорния заместник-министър, а не от него. Бяха открити забранени предмети и непрекъснато се откриват такива. Това е проблем и се очакваше от експерта да даде компетентни идеи. Той е пенсиониран, защото няма активно поведение, а не че има нарушения“, обясни министър Ковачева.

Друг мотив за отстраняването на Димитров бил и последния критичен доклад на Комитета против изтезанията. Ковачева припомни още, че въпреки отпуснатите 10 млн. лева, ремонтите в затворите още не са започнали.

Темата за освобождаването на Митко Димитров, коментираха и от УС на Синдиката на служителите в затворите в България.

„Доколкото разбрахме, това е лично решение на министър Ковачева. Ние нямаме фрапиращи претенции към работата на господин Димитров, той  е служител от кариерата, започнал е от най-ниско ниво и е стигнал до най-висока позиция, познава проблемите. Откакто е директор, имаме добър напредък“, коментира за Правен свят председателят на ССЗБ Иван Петров.

„Синдикатът на служителите в затворите в България е изненадан от внезапното пенсиониране на Митко Димитров„, заяви още председателят му Иван Петров в отговор на журналистически въпроси. „За всички в системата той е перфектен професионалист, започнал е от най-ниското стъпало като охрана в Старозагорския затвор и е изкачил цялата йерархична стълбица благодарение на високия си професионализъм. Според наша информация, решението за внезапната пенсия е лично решение на правосъдната министърка“,e казал още г-н Петров.

„ССЗБ работеше конструктивно с Митко Димитров, за разлика от неговия предшественик. Бяхме постигнали ниво на разбирателство, което беше полезно за всички“, допълни още той. „Ще се радваме, ако неговият наследник познава проблемите на системата и спецификата на нашата работа, без значение дали ще бъде издигнат от самата система на затворите или ще се назначи външен за нея човек“, изрази мнение от името на ССЗБ – председателя на профсъюза.

Досегашният главен директор е изпратил писмо до служителите на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията. В своето писмо Димитров казва:

„Живеем във време на преход, реформи и промени. Някои от тях са планирани, очаквани и желани, а други ни сварват неподготвени и не ни дават възможност да довършим започнатата работа, да осъществим плановете си, да постигнем целите и да изпълним задачите, които сме си поставили.

Преди да напусна поста си, считам за необходимо да се обърна към Вас за да Ви изкажа своята благодарност за оказаната подкрепа и саможертвената работа за времето, през което бях главен директор.

Благодаря Ви за професионализма и чувството за отговорност, за дисциплината и търпението, за лоялността и всеотдайността при изпълнение на служебните задължения.

Въпреки трудностите и проблемите, за мен бе чест и удоволствие да работим заедно и да бъда Ваш ръководител. Вярвам във Вас и съм сигурен, че и занапред ще работите все така упорито и методично за постигане целите на пенитенциарната система.

Желая Ви здраве, късмет и успехи в службата и в личния живот !“, се казва още в писмото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *