Ако в Европа за 3-ма престъпници отговаря един надзирател, у нас това съотношение е 15:1. /БГНЕС


БГНЕС 17.09.2010 г.

Правителството пренебрегва проблемите ни

Правителството пренебрегва проблемите ни. Това заяви зам.-председателят на Синдикалната федерация на служителите от МВР (СФСМВР) Галентин Грозев, предаде репортер на БГНЕС.

На днешната среща на синдикалните организации на МВР бяха поканени премиерът Борисов, двамата му заместници Цветан Цветанов и Симеон Дянков и министрите Аню Ангелов и Маргарита Попова. Единствено министър Цветан Цветанов бе изпратил своя зам.-министър. Само няколко дни дават полицаите на правителството да се срещне с тях. Ако ли не, макар и с неопределена засега дата, протести ще има. Полицаите настояват за еднакъв статут на служителите от системата с този на МО и настояват за запазване на социалните си придобивки. Председателят на СФСМВР Валентин Попов обясни, че в предишния закон за МВР е имало текст, с който се регламентира полагането на нощен труд и по празници. В новия закон обаче той отсъства и макар, че и преди не са се възползвали от придобивките си при полагането на такъв труд сега дори им се отнема шанса да претендират за тях. Зам.-министър Павлин Димитров каза, че никакви придобивки няма да им се отнемат. Той отбеляза, че проблемите, изложени от служителите са известни на ръководството на МВР и определи исканията им като оправдани в по-голямата си част.

По отношение на исканията на служители за заплащане на нощния труд, Димитров каза, че той спада към работното време на смяна и се урежда в договора за назначаване и такава практика няма. „Нито има индикации, нито има воля от страна на ръководството на МВР да се елиминира първата категория труд, да се намалят или изземват паричните обезщетения при освобождаване от служба. Всички социални придобивки за служител от МВР остават“, категоричен бе той. Исканията на полицаите да бъдат представени в Тристранния съвет за сътрудничество той остави без коментар. По думите на зам.-министъра в МВР трябва да се подобри вътрешната комуникация. До есента ще бъде направен одит в МВР, за да се установи какви са потребностите на МВР като персонал и функции. Димитров припомни, че у нас броят на полицията е над средноевропейския. Според него, ако има съкращения в системата, те трябва задължително да бъдат компенсиращи. Той отрече твърденията на полицейските синдикалисти, че има отлив от системата. Зам.-министърът подчерта, че проблемът за сигурността на обществото не е мандатен модел и не трябва да се търси модел, който да обслужва интересите на МВР. Според синдикалистите, представителите, изпратени от премиера Бойко Борисов са на ниско ниво и може би дори не знаят за проблемите на служителите.

Светлин Василев коментира от името на пожарникарите, че най-голям е проблемът с липсата или недостатъчното качество на личните предпазни средства. Според него, ако за осъвременяване на автомобилния парк трябват около 450 млн. лева, за осигуряване на лични предпазни средства за пожарникарите ще трябват не повече от 10 млн. лв. Това означава, че екипировката на един пожарникар излиза около 5-10 хил. лв. „Ние сме много скъпи, но моля ви защитете ни, защитете нашия живот“, призова той.

Капитан Иван Милов от легия „Раковски“, представляващ интересите на военните, благодари на министър Аню Ангелов, че е изпратил представител на министерството, който не е могъл реално да вземе отношение по темата и подчерта, че за разлика от Цветанов, той не се е ангажирал, че няма да се отнемат придобивки от военните. Той определи като странно съвпадението на часа на представяне на Бялата книга за отбраната с пресконференцията на синдикатите. Милов каза, че цифрите на легията за щата на Военновъздушните сили се различават коренно от тези на МО и заяви, че съставът се намалява постоянно от 20 години насам. Капитан Милов съобщи, че има летци, които ако не се пенсионират сега, ще загубят 45% от възнагражденията си.

Още по-лошо е положението на надзирателите. Ако в Европа за 3-ма престъпници отговаря един надзирател, у нас това съотношение е 15:1.

/БГНЕС София / България http://news.v2.bgnes.com/view/862968

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.