200 гневни полицаи и малко пушек


Webcafe.bg 24.10.2010

200 гневни полицаи и малко пушек

Около 200 полицаи се събраха, за да пушат по цигара в знак на протест в градинката Министерството на вътрешните работи (МВР). Носеха плакати и вувузели – иначе бяха кротки. Те поискаха това, което искат още от зимата на 2008-а, когато управлявашене ГЕРБ, а тройната коалиция – защита, пари за униформи и гориво и реално изпълнение на обещаните им промени.

По време на предизборната си кампания ГЕРБ, които подкрепяха предишните протести, обещаха по-високи заплати на МВР.

Повечето от днешните протестиращи отказаха всякакви коментари и насочваха въпросите на журналистите към зам.-председателя на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Галентин Грозев. Неофициално някои от тях коментираха, че се страхуват от натиск върху тях заради факта, че са излезли „да пушат по цигара“.

На 15 октомври изтече срокът, който синдикатите дадоха на правителството за нормална комуникация и Синдикалната федерация взе решение за протести. Те ще започнат първо през почивните дни, а ако не предизвикат вниманието на правителството, полицаите ще протестират и през делничните дни, заяви тогава Галентин Грозев.

Междувременно правителството отпусна 16 млн. лева на МВР за униформено облекло и изплащане на закъснели обезщетения.

Полицаите днес носиха плакати: „Надзирател е държавен служител“, „С обещания не се работи“.

„Полицейските синдикати искат участие в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Тъй като в момента 50 000 души от МВР не могат да защитават правата си. Полицаите нямат и право на колективен трудов договор и сключваното споразумение с вътрешния министър има само пожелателен характер и така няма гаранции за изпълнението на точките.

Затова това трябва да се промени. Трябва да се промени и форматът на Съвета за социално партньорство в МВР – не може вътрешният министър да е едновременно и председател, и страна в диалога“, каза Галентин Грозев.

По думите му полицаите не искат увеличение на заплати, а ясни гаранции, че ще работят в добри условия. От необходимия минимум от 150 млн. лева за дейностите в МВР има само 90 млн. лева, което означава, че има голям недостиг на средства. За следващата година са осигурени 64% от необходимото минимално материално техническо осигуряване, заяви Грозев.

„Тъй като нямат възможност да ни отблъснат с разумни аргументи, изместват центъра на дискусията – дали сме били политици, дали сме имали някакви лични интереси, дали ни подкрепяли служителите, а това са несъществени неща“, каза Грозев.

По БиТиВи днес пък,  в опит да защити – или не – вътрешния министър Цветан Цветанов и доходите му, шефът на митниците Ваньо Танов, който е и бивш шеф на ГДБОП, заяви, че заплатите в МВР не са толкова ниски, колкото си мислят от БиТиВи…

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *