Надзирателите искат 13-а заплата


Стандарт събота, 12 декември 2009

Надзирателите искат 13-а заплата.Служителите от затворите настояват за 50% увеличение на парите

Пазарджик

„И ние сме хора и милеем за правосъдието“. Това беше само един от плакатите издигнат от над 100 надзиратели от 10 затвора в страната събрали се на национален протестен митинг пред сградата на ОД на МВР в Пазарджик.

Два часа днес надзирателите протестираха срещу ниското заплащане и лошите социално-битови условия. Обидени сме, че работните ни заплати са между 500 и 800 лева, а условията на труд са ужасяващи. Повечето от местата за лишени от свобода са построени в началото на 20 век и отдавна плачат за ремонти.

Нека всички знаят, че порционът на служебните кучета у нас е 2.40 лева на ден, а ние се храним за 1.40. Униформите са некачествени и скъпи. Това обяви пред одобрителните възгласи на хората председателят на синдиката на служителите от затворите в България Илия Божилов.

Служителите поставиха своите битово-социални и финансови проблеми в декларация до премиера Бойко Борисов и правосъдната министърка Маргарита Попова. Списъкът с 24 искания вече е изпратен на Попова и митингуващите признаха, че само две от тях са изпълнени.

Приключила е проверката на фирмата-доставчик на храни в затворите и е решен въпросът със служебното повишение в степен в определени години. Няколко месеца чакаме и силно се надяваме най-накрая да започнем диалог с правосъдното министерство, за да не мръзнем по площадите. През следващата седмица отиваме на протест в София пред сградата на ведомството на г-жа Попова, ако пак не бъдем чути, заявиха изказалите се на митинга.

Те обявиха, че е неприемливо решението служителите на затворите да бъдат лишени от 13-та заплата. За тях това е дискриминационна политика при положение, че магистратите ще получат не само 13-та, но и 14-та заплата, а всички служат на правосъдието.

Протестът бе подкрепен от група полицаи от синдикалната федерация  на служителите от МВР. В декларация озаглавена „Заедно можем повече“ те заявиха, че застават зад справедливите искания на колегите си от затворите. Малко след митинга надзирателите се оттеглиха да проведат общосиндикално събрание, а полицаите се отправиха за националния си протест в София.

Борислав Петров

Източник: http://www.standartnews.com/news/details/id/52484/%D0%9D%D0%B0%D0%B4%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82-13-%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *