Съобщение


И след проведена среща на 26 август, която е трета такава в рамките на последния месец, с представителите на Управителния съвет на Синдиката в Министерството на правосъдието, няма постигнато споразумение за основните искания на Синдиката на служителите в затворите в България. Проведените разговори с участието на  Заместник – министъра на правосъдието Марин Вачевски и Главния директор на ГД“Изпълнение на наказанията“ Росен Желязков, могат да бъдат определени, като – доброжелателна партньорска среща. Все още обаче, не са налице предпоставки за финализиране на преговорите и постигане на конкретни договорки.

Предложенията на Министерството, по отношение на исканата от Синдиката промяна на режима на работа, могат да бъдат окачествени, като неясни и неаргументирани.В същото време искането за отмяна на заповедта, с която се прекрати възможността, надзирателите да работят на 24-ри часови смени, среща категоричен отказ, без да се представят аргументи в посока на ефективността на предприетата мярка, която имаше за основна цел, насищането с повече охранителен състав в местата за лишаване от свобода.

Синдиката не получава вече близо месец и исканата информация за финансовото състояние на ГД“Изпълнение на наказанията“ и ГД“Охрана“, както и отговор на въпроса – кой персонално от ръководството ще гарантира сигурността, живота и здравето на служителите си, както и спазването на законните им права.{jcomments off}

По време на разговорите двете страни сближиха позициите си във връзка с финансовите искания на Синдиката, като отново обаче по начина на представяне се възприемат като голословни обещания, без ясни гаранции.

Вероятността да се постигне окончателното решение на въпросите до 1 септември изглеждат минимални.

ССЗБ Ви уведомява, че вече е получено разрешение от компетентните органи за провеждането на протестните действия на 1 септември. Разрешението за протеста е в часовете 12.00ч. – 16.00ч., като официалните изявления пред МИНИСТЕРСТВОТО и за представителите на медиите са насрочени за 13.00ч.

На свое спешно заседание от вчера, 26 август 2014г., УС на Синдиката на служителите в затворите в България реши:

При отказ да бъдат изпълнени исканията на Синдиката в основната им част, с оглед на взети по рано решения, да продължи с протестните действия, пред сградата на Министерски съвет, за което повече информация, ССЗБ ще предостави на по-късен етап.

27 август 2014 г.
УС на ССЗБ

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *