Служители от МВР и затворите се събраха за четвърти път на протест в столицата


Служители от МВР и затворите се събраха за четвърти път на протест в столицата – пред румънското посолство, а румънските им колеги – пред нашето в Букурещ

Полицаи и служители от затвори се събраха за четвърти път на протест в столицата. Едновременно с тях, в знак на солидарност, протестираха и техни румънски колеги.

Протестът е четвъртият, организиран Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР), а исканията на служителите са:

– ясни гаранции за ресурсното осигуряване на служителите в МВР;
– приемане на предложенията на СФСМВР по ЗИД (Закон за изменение и допълнение) на ЗМВР (Закона за МВР) и запазване на разпоредбите в КСО (Кодекса за социално осигуряване), отнасящи се към служителите в МВР;
– функционален имунитет на членовете на СФСМВР (адекватен на чл. 333, ал. 3 от Кодекса на труда).

Недоволните служители на МВР се събраха пред сградата на румънското посолство в София, а румънските им колеги – пред българската мисия в Букурещ със същите искания.

Служителите на реда изпратиха писмо до румънския президент и правителство чрез посланика в София.

Никой от румънското посолство не прие за разговор излъчените за това представители, а писмото бе пуснато в пощенската кутия на мисията у нас.

Срещаме липса на внимание към опитите ни за по-добър социален диалог, каза пред журналисти председателят на управителния съвет на СФСМВР Валентин Попов

По думите му министър Цветан Цветанов абдикира от задълженията си да води диалог със синдикатите, като е делегирал правата за това на заместника си Павлин Димитров.

На среща с Димитров преди дни от МВР са поели няколко ангажимента към полицаите, основно свързани със социалните придобивки на служителите на реда. Обещани били нови униформи, но ясен срок за това не бил даден.  

Попов днес изрази надежда и обещаните от министър Цветан Цветанов 900 компютъра скоро да бъдат факт.

На 27 и 28 ноември синдикатът ще организира национална конференция, за да избере новото си ръководство.

Председателят на УС на синдиката на служителите в затворите в България Иван Петров заяви, че досега няма реакции от страна на министъра на правосъдието Маргарита Попова и на ресорния й заместник Христо Ангелов след протестите на надзирателите.

По думите му дори след отпуснатите 7 млн. лева положението и условията в местата за лишаване на свобода не са се променили. Оправдание била кризата, а допълнително дадените пари били използвани за покриване на стари задължения.

Източник:Служители от МВР и затворите се събраха за четвърти път на протест в столицата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *