Служители на затворите: Започваме серия от протести, искаме обществен дебат


Цветан Михайлов от управителния съвет на Синдиката на служителите на затворите коментира в „Преди всички“ предстоящия протест в неделя. Михайлов работи в затвора в Сливен.

Протест ще има, всички формалности са уточнени. Става дума за серия от протести. Още в неделя ще се обърнем с декларация към премиера Б. Борисов и други държавни институции, а на по-късен етап не е изключено да се обърнем и към еврокомисаря по правосъдие и вътрешен ред. Предвиждаме и протест пред посолството на Дания. Бихме стигнали и до крайни действия като гладна стачка на управителния съвет. Нашите проблеми не бива да бъдат отнасяни само към настоящото управление. Те са отдавна. В момента не става дума за липса на диалог. Срещаме разбиране и не се съмняваме в усилията на министерството на правосъдието да реши някои проблеми приоритетно и в кратки срокове. Искаме широк обществен дебат във връзка с проблемите на служителите. При нас е немислим ефективен отказ от изпълнение на служебните задължения.

Считам, че голямата част от обществото има достатъчно проблеми с оцеляването, ние също изпитваме затруднения и в тази връзка са и нашите действия. Единственото, което имаме като информация от министерството на правосъдието, е, че се търсят възможности. В София, Варна и Бургас положението е най-лошо. Не става дума само за пари, но и за лошите условия на труд, както и за липсващия в много затвори медицински персонал, психолози и психиатри. {jcomments off}

Цялото интервю на С. Великова и Т. Величкова с Цв. Михайлов чуйте в звуковия файл.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *