Служителите в затворите подкрепиха шествието на военните


 

Членът на УС на ССЗБ Цветан Михайлов на шествието на военните.

Синдикатът на служителите в затворите в България (ССЗБ) изрази подкрепа към мирното шествие на военните, организирано от единствената професионална организация в армията – легия „Раковски“.

Между 200 и 300 военни се събраха в София, като събитието започна с минута мълчание в памет на загиналите за България. След това участниците тръгнаха от паметника на Незнайния воин в столицата към улица „Г. С. Раковски“.

Организаторите от легия „Раковски“ обявиха събитието като Национално патриотично шествие под надслов „ЗА БЪЛГАРИЯ, ЗА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ“, защото нямат право на протести и синдикална дейност.

Повод за напрежение при военните стана решението на правителството да вдигне заплатите им с 9%, но да въведе и възраст за пенсиониране. В момента военните се пенсионират при навършен стаж от 27 години, от които 2/3 да са в системата. Предложението е да се въведе пенсионна възраст от 52 години за сержантите и младшите офицери, а за старши и висши офицери – 54 години.

Според  организаторите на шествието малкият брой участници се дължи на ангажиментите на военните, които според някои са били възпрепятствани от нарочно организирани мероприятия в поделенията, за да не могат да присъстват.

„Синдикат на служителите в затворите в България изразява одобрение и подкрепа за БОЛ „Раковски“ , решението и за провеждане на Национално патриотично шествие под надслов „ЗА БЪЛГАРИЯ, ЗА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ“ и справедливите социални искания на служителите в Министерство на отбраната на Република България“, се казва в съобщение на Синдиката на служителите в затворите, които също преговаряха неуспешно за по-високи заплати и социални придобивки с Министерство на правосъдието.

„Считаме, че е неприемливо да се води социална политика обричаща на разединение и противопоставяща отделни съсловия и професии. Приканваме към прозрачен и обоснован подход при определяне на доходите, който гарантира спокойствие, а не несигурност и несправедливост. Несправедливост, която не почива на принципи, определя незавидно място и на служителите в затворите, и ги оставя встрани от общественото внимание, като им определя последно място по доходи в сектора“, заявиха от ССЗБ, които наскоро също предупредиха за възможни протести. В подкрепа на българските военнослужещи 50-на служители на затворите също се включиха в мирното шествие.

Източник: Правен свят

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *