Прессъобщение на УС до медиите


ДО

ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА МЕДИИ

                                                                           

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

                                 

СИНДИКАТА НА СЛУЖИТЕЛИТЕ В ЗАТВОРИТЕ ПИТА КОЛКО

СТРУВАТ НОВИТЕ УНИФОРМИ НА НАДЗИРАТЕЛИТЕ     

Синдиката на служителите в затворите в България поиска официално становище във връзка с постъпили сигнали от синдикални членове, относно прекомерно завишените цени на предлаганите артикули униформено облекло за 2021г. за служителите в затворите и арестите в страната.Това се случва по-малко от година, след увеличаване на полагащият се на работещите в местата за лишаване от свобода годишен лимит от 400 лв. на 600 лв., което като мярка имаше за цел всеки служител на ГДИН да разполага с повече средства за закупуване на обувки, облекло и аксесоари към униформата. С писмо от 26 май т.г. изпратено до главния директор на ГД „ИН“  Ивайло Йорданов, Синдиката на служителите в затворите в България поиска дирекцията да предостави обективни данни, които убедително да доказват необходимостта от подобно увеличение, с което например: лятна риза с д.р. поскъпва от 42,60 лв. на 59,34лв., тениска обикновена от 5,00лв. на 14.00лв., трикотажна блуза с пагони от 25,00 лв. на 42.00 лв., летен панталон от 48,00 лв. на 82,60 лв., яке лятно от 115,00 лв. на 161,00 лв., а цената на зимен комплект става от 276,60 на 434,28лв., при видимо същите дизайн, качество и вложени материали. Справка на Синдиката в онлайн сайтове за търговия показва, че цените на единични бройки модели костюми на водещи марки са по евтини от тези на предлаганите униформи в ГД „ИН“. Според нас, горното налага и осветяване от възложителя персонално на лицата упълномощени по чл.7 ал.1 от ЗОП, отговорни за всички договори по ЗОП в ГД „ИН“ .

УС на сдружението чрез новоизбрания председател на ръководния орган Ясен Тодоров настоява още, да получи информация какъв е размера на общия финансов ресурс (колко ще струват новите униформи), осигурен на второстепенния разпоредител, кореспондиращ с утвърдения щат в системата на ГД „ИН“ за 2021г. (за държавните служители с право на униформено облекло, а за неносещите униформа – паричната сума) и подробен ценоразпис на предлаганите артикули за 2020г. и 2021г.

 В писмото се призовава и за иницииране на проверка, относно неизплащането на левовата равностойност на служителите извършващи дейности със специфичен характер на труда и полагащи труд през нощта, за безплатна храна и ободряващи напитки и предоставяните в замяна разтворими напитки съдържащи кафеени субстанции в разрез с действащия Закон за Министерството на вътрешните работи, разходваните средства и обвързващите договори с фирмите доставчици.

Копие от писмото за запознаване на правосъдното ведомство с позицията на УС, е изпратено от Ясен Тодоров и до заместник-министъра на правосъдието Мария Павлова.

Исканията идват в момент, в който УС на ССЗБ след сигнал съдържащ данни за съмнения за финансови злоупотреби, отстрани със свое решение от 19 май т.г. от позициите председател и член на УС Ивайло Григоров, и възложи проверка на дейността му на Контролната комисия и независима временна комисия с участието на външни експерти.

Във връзка с изясняване на факти и обстоятелства УС на ССЗБ е входирал допълнителни питания до правосъдното ведомство, свързани със съмнения за процедури по вземане на решения за назначаване на бившия председател на УС като експерт по проекти, съфинансирани от Норвежкия финансов механизъм изпълнявани от Министерството на правосъдието – ГД„ИН“, и предположения за упражнено по този начин влияние върху формирането на синдикални позиции на послушание и политики обусловени от възможно вмешателство в работата на синдикалната организация.

УС НА ССЗБ  

28.05.21г                                                                                            

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *