Отворено писмо


ДО

Парламентарната група  на „Продължаваме Промяната“

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС

Парламентарната група на  „Движение за права и свободи“

Парламентарната група на „БСП за България“

Парламентарната група на „Има такъв народ“

Парламентарната група на „Демократична България“

Парламентарната група на „Възраждане“

Независимите народни представители

НАРОДНО СЪБРАНИЕ

КОПИЕ ДО:
Г-Н КИРИЛ ПЕТКОВ, МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ
Г-Н АСЕН ВАСИЛЕВ, ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ ПО ЕВРОФОНДОВЕТЕ И МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ

Г-ЖА НАДЕЖДА ЙОРДАНОВА, МИНИСТЪР НА ПРАВОСЪДИЕТО

ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА МЕДИИ

ОТВОРЕНО ПИСМО

 

УВАЖАЕМИ НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

В качеството ни на представители на Синдикат на служителите в затворите в България, сме изпълнени с тревога и притеснения по повод на обсъждането, приемането и неяснотите по отношение на размера на средствата за увеличаване на разходите в сектор „Сигурност“, свързано с предстоящата актуализация на ДБ на Република България, до колкото сме запознати единствено и само от публикации в медиите.

Ние, като служители, работещите в областта на пенитенциарното дело и охрана на съдебната власт на Република България, приемаме като лична подигравка институционалното поведение на НС, като висш орган на народната власт, отразяващо отсъствието на ясни приоритети в областта на сигурността, показващо непрозрачност, конюнктурен подход към поставяните въпроси, бягство от срещи, несъобразяване с обществено обявените позиции от нас и други синдикални организации, да се търсят трайни механизми за защита на доходите в сектор „Сигурност“ и за провеждане на реформи, които да преодолеят причините свалили доверието на гражданите в институциите, за които работим ежедневно.

Възползваме се от случая да припомним, че нямаме информация друга организация, освен представляваната от нас в Министерството на правосъдието, да е поела и изпълнила ангажименти за предоставяне на писмени становища с предложения за реформи и с мнение по предоставените на внимание предложения за оптимизация в ГД “Изпълнение на наказанията“ и ГД “Охрана“, през необходимата критична призма за състоянието на двете дирекции.

На този фон и при многократно обявените, в т.ч. публично, уверения за увеличение на трудовите възнаграждения в сектора, отсъствието на подробности и бягството от конкретика на изпълнителната и законодателна власт става още по необяснимо.

Уверяваме Ви, че подпомагаме работата на Министерството на правосъдието и ще подкрепим всеки работещ план, който да отговори на обществените очаквания, но настояваме Вашите действия, като законодателен орган, да са реципрочни на отговорността, която носите за доброто функциониране на българските институции.

Ние сме предвидими и последователни, равноотдалечени от всички политически партии и няма да отстъпим от нашите позиции. Известно ни е, че нашата професионална общност е подценявана по традиция, но нашите членове имат право на глас и ние държим на него.

Категорични сме, че няма да търпим снизходително отношение и очакваме активната Ви реакция с откликване на поставените справедливи искания за достойно заплащане и достойни условия на труд, в условията на продължителни протести, и в контекста на съвременните предизвикателства, в съответствие с европейските правила, препоръките и изискванията на национални и международни организации, упражняващи мониторинг в областта на изправителните заведения.

 

С уважение,

от името на УС на Синдикат на служителите в затворите в България:

 

 

София,                                                                          Ясен Тодоров:

29.06.22г.                                                                     Председател на УС на ССЗБ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *