Надзирателите готвят протест


 

Причини за недоволството са лошите условия на труд, ниските заплати и неправилната политика в сектора

 

Заповед  на Главна дирекция „Изпълнения на наказанията“ ядоса голяма част от надзирателите в българските затвори. От 1 юли отпадат 24-часовите дежурства и се преминава на смени от 12 часа. 

 

Иван Петров, председател на служителите в затворите в България обясни, в ефира на TV7, че това ще повлияе сериозно върху джоба на надзирателите, защото в повечето случаи работните им места са далече от домовете им и се налагат допълнителни разходи за транспорт при два пъти повече смени. Сериозен проблем в сектора остава и недостатъчното и непълно заплащане на работните часове, добави той. 


„Вярно е, че има много проблеми в сектора, но по 12-часов модел работят няколко затвора в страната и практиката е доказала, че това е най-добрият вариант.“ Това заяви главен комисар Митко Димитров в студиото на „Добро утро България“, старият-нов шеф на дирекция „Изпълнение на наказанията“ към Министерството на правосъдието. Той поясни, че проблемът със заплащането досега се е дължал на стара наредба, според която вместо 24 часа е трябвало да се заплащат 20. С новите промени служителите ще получават възнаграждението си за всеки работен час. Димитров добави, че европейските препоръки не са гледали с добро око на целодневната смяна. 


На 27 юли се подготвя масов протест на служителите в местата за лишаване на свобода, срещу лошите условия на труд, ниските заплати и неправилната политика в сектора, обясни още пред TV7 председателят на УС на ССЗБ.{jcomments off}

Цялото интервю гледайте във видеофайла Тук

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.