И.Петров: За разлика от МВР в МП липсва какъвто и да е социален диалог


„Скоро затворите ни ще останат без надзиратели. Хората непрекъснато напускат, а нови не идват.По време на смяна един надзирател отговаря за 150 – 200 човека. Затворите са в окаяно финансово състояние. Правим помещенията по европейски стандарти, а в охранителната вишка дори няма тоалетна. Има места, в които колегите ползват кофи.Рискуваме скоро да ни спрат ток, вода, парно и т.н.Представете си какво ще стане тогава при тази липса на служители.“Това заяви Иван Петров председател на Синдикат на служителите в затворите в България на пресконференция в Националния пресклуб „София прес“.За разлика от МВР, в Министерство на правосъдието липсва какъвто и да е социален диалог. Не ни се подава никаква информация, за да можем ние да упражняваме нашата синдикална дейност. От време на време само ни се съобщават готови решения по телефона“, посочи още Иван Петров.

На пресконференцията присъстваха и Валентин Попов – Председател на Управителния съвет на Синдикална федерация на служителите в МВР, Иван Милов – Председател на Българска офицерска легия “Раковски”, Иван Павлов – Председател на УС на ССМВР на Синдикат на служителите в МВР, Любомир Еленков – Президент на Национален синдикат на пожарникарите в България „Огнеборец”.

Участниците в инициативата се обявиха срещу намерението на правителството да предложи на НС да удължи с 2 години продължителността на осигурителния стаж на служителите в сектор „Сигурност”. Ако предложението за увеличение на пенсионната възраст и бюджетните съкращения в сектора на сигурността бъдат приети от Народното събрание, полицаи, пожарникари и надзиратели ще излязат на протест. Това обявиха на проведената съвместна пресконференция председателите на синдикалните организации.

Представителите на формациите споделиха позицията си, че са готови да обсъждат всякакви реформи в сектора, но не и да приемат готови решения, които са взети без тяхното участие. За това те настояха за формирането на механизъм за социален диалог, алтернативен на тристранния съвет /НСТС/. Те обявиха готовност да подкрепят реформи в сектора, но застанаха твърдо зад администрацията в сектор „Сигурност” , коментирайки, че не приемат насаждането на противопоставяне между различните категории служители.

Представителите на синдикатите показаха официално писмо изпратено на 14 октомври до вицепремиера Симеон Дянков , в което изразяват притесненията си по отношение на готвените промени и съобщават, че в структурите има напрежение. Пред медиите те изразиха надежда Симеон Дянков и Бойко Борисов все пак да проявят готовност да чуят техните аргументи срещу предложението. Синдикалните лидери изразиха мнение, че служителите нямат усещане за стабилност и сигурност, което се отразява на работата и мотивацията им.

По отношение на евентуалните протести, синдикалистите не посочиха дата и форма, и заявиха, че окончателно решение ще вземат, след като стане ясно дали предложените промени ще бъдат приети от парламента в този им вид.{jcomments off}

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *