Затворите остават без надзиратели


Затворите остават без надзиратели. Служителите в родните зандани се пенсионират, а процедурата за назначаването на нови отнема една година. Затворниците са по-привилегировани от нас. Това заяви Иван Петров, председател на Синдиката на служителите в затворите в България. Заедно с председателите на синдикатите на МВР, той се обяви против вдигането на осигурителния стаж на служителите в сектор “Сигурност” от 25 на 27 години. ”Ние няма да сме сервитьори в пицарията на Дянков”, категорични са и полицаи, и пожарникари, и надзиратели.

Освен от липсата на човешки ресурс, Петров се оплака и от мизерните условия, в които надзирателите са принудени да работят. “Затворите се реновират по европейски проекти, килиите се ремонтират, слагат им се нови тоалетни, а аз имам колега, който ходи по нужда в кофа, защото в надзирателската вишка тоалетна няма”, обясни още Петров. Той бе категоричен, че при евентуален бунт в някой от занданите, може да се стигне до размирици. “Един надзирател охранява между 100 – 250 затворници, сами си направете сметката”, заяви още синдикалният председател.

След него се оплака и Иван Павлов, председател на една от синдикалните федерации в МВР, който разказа, че колегите му от цялата страна, които имат навършена възраст за пенсиониране подават рапорти за напускане, заради предстоящите промени. “Стигна се до положение, в което районните полицейски управления нямат капацитет, за да изпратят патрул на улицата. Оперативната дежурна част в някои от тях има щат 5 души, от който е заета само една бройка. Как един полицай ще дежури 24 часа всеки ден”, обясни настроенията на униформените Павлов. “Всеки ден” научи, че най-много заявления за пенсиониране са подали полицаи в Областна дирекция на МВР – Велико Търново.

Положението в родната пожарна също не е розово, категоричен бе Любомир Еленков, председател на Синдиката на огнеборците. Той също се оплака от липса на хора, което по думите му дори измествало належащата подмяна на оборудване и екипировка. “Пожарната в момента прилича на предприятие, което се подготвя за приватизация”, описа състоянието й Еленков. Той обясни, че огнеборците са принудени да работят с пожарни ЗИЛ от 1970 година. “Представете си с тази промяна в осигурителния стаж, двама 58-годишни пожарникари със ЗИЛ от 70-та година. Как единият се катери по стълбата, а другият гаси”, допълни го Иван Павлов.

Пицата на Дянков миналата година беше постна, тази година и остъргаха и зеленчука, догодина ще е и без брашно, обясни положението Валентин Попов, също председател на полицейски синдикат. Той и колегите му са категорични, че ако позицията им не бъде чута и взета под внимание, съвсем скоро отново ще пият вода и ще пушат под прозорците на сградата на МВР в столицата.{jcomments off}

Източник: Всеки_ден

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *