Промениха заповедта ограничаваща носенето на унифора от служителите в затворите и арестите


Отмениха забраната за носене на униформа от дома до службата и обратно.

Синдикат на служителите в затворите в България се обърна през месец август към министъра на правосъдието с искане да се отмени или измени заповед на комисар Пламен Костадинов – зам.-главен директор на ГД“Изпълнение на наказанията“, относно носенето на униформено облекло от служителите на надзорно – охранителния състав извън рамките на служебните задължения и извън работно време, която създаваше условия за търсене на дисциплинарна отговорност, при носене на униформа във времето за придвижване до службата и обратно.

Дни след издадената в края на юли заповед, Синдикат на служителите в затворите в България изпрати писмо до всички медии в знак на несъгласие с правилата, утвърдени и сведени за изпълнение. От синдиката тогава, определиха  управленското решение, като създаващо редица неудобства и затруднения на служителите, изпълняващи служебните си задължения в униформено облекло, водещо до напрежение, негативизъм и недоволство в персонала.

В съжденията си за отправеното искане от синдиката посочиха, че в останалите държавни структури, където служителите извършват дейността си с униформа няма подобна забрана, което ги поставя в неравностойно положение. Сред аргументите си от синдиката изтъкнаха още, че  заповедта не урежда изчерпателно въпроса относно носенето и съхранението на униформено облекло от и до външни постове извън местата за лишаване от свобода, както и това, че липсват необходимите материално – битови условия за изпълнението й.

В отговор на отправената жалба до правосъдния министър, в становище до Министър Ковачева, изпратено и до синдиката през месец септември, главен комисар Митко Димитров – гл. директор на ГД“ИН“ сподели мнение в подкрепа на посочените от ССЗБ основания.{jcomments off}

В последствие на 27 септември 2012 г., след своевременната намеса на УС на ССЗБ и представените по същество аргументи, със Заповед рег.№Л – 7395/3/27.09.2012 г. на главен комисар Митко Димитров е изменена т.2 от оспорената заповед, като придобива следния вид „да не се допуска носене на униформено облекло след приключване на установеното работно време и при дейности нямащи отношение по изпълнение на служебните задължения с изключение на времето за придвижване от и до работното място“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *