Връщат ни 3000 български затворници, осъдени в страни от ЕС


Всички български затворници, които са били осъдени в страни от ЕС и излежават там присъдите си, може да бъдат трансферирани до няколко месеца обратно у нас. До тази мярка може да се стигне, ако Европейската комисия реши да приложи приетото преди няколко години Рамково решение 2008/909/ПВР на Съвета от 27 ноември 2008 г.. То се отнася до прилагане на принципа за взаимно признаване към съдебни решения, с които се налагат наказания лишаване от свобода или мерки, включващи лишаване от свобода.

Документът предвижда да се изпратят всички осъдени на територията на Европейския съюз лица в родните им страни. След приемането на решението е било предвидено то да започне да действа до 5 декември 2011 г. България обаче все още не е започнала пълното прилагане на норматаПричините за това е липсата на място в родните пандизи, както и многократното увеличение на парите за издръжка, които трябва да се отделят за затворниците.По данни на правосъдното министерство в момента зад граница в страни от ЕС присъдите си излежават над 3000 българи. Най-голяма част от тях са задържани в Гърция, Румъния, както и в Белгия и Германия. За „Монитор” експерти обясниха, че ако всички лишени от свобода, които се намират зад граница, се върнат у нас, това би довело до пренаселение на затворитеПоследното противоречи на разпоредбите за хуманно отношение към пандизчиите, разписани от Европейската комисия. „И без тези затворници местата за лишаване от свобода у нас са препълнени и не отговарят на европейските изисквания. Всяка година заради недостатъчно жизнено пространство страната ни е съдена в Европейския съд по правата на човека”, обясниха специалисти от съдебната власт. С трансфера на тези осъдени лица годишната издръжка, която държавата дава за затворниците, ще се увеличи с над 25 млн. лева, пресметнаха експерти от правосъдното министерство. В момента държавата плаща близо 700 лева месечна издръжка за лишен от свобода. За всички над 10 000 души, които изтърпяват наказанията си у нас, тези пари годишно достигат 84 млн. лева.Лошите условия на задържане или такива, за които има опасност да се окажат под минималните стандарти, заложени в Европейските правила за затворите на Съвета на Европа, може да се окажат пречка пред трансфера на затворнициОсъдените лица, които не желаят да бъдат прехвърлени, могат да твърдят, че в случай на трансфер може да се окажат подложени на нечовешко или унизително отношение. Според европейските експерти рамковото решение би спомогнало за улесняване на социалната реабилитация на осъдените лица, като се гарантира, че те изтърпяват наказанията си в собствената си държава. Предвидено е, че ако гражданин на държава членка А е осъден за извършено престъпление в държавата членка Б, властите могат да го върнат в родината му, за да изтърпи наказанието си, без да е необходимо неговото съгласие. {jcomments off}

15 страни пазят бандитите ни

15 южни страни са се превърнали в истински пристан за българските бандити. Това сочат справки на българските разследващи. Според данните Египет, Мароко, Нигер, Нигерия, Колумбия, Венецуела, Бразилия, Еквадор, Перу, Чили, Аржентина, Уругвай, Парагвай, Боливия и ЮАР от години приютяват българските бегълци от закона. По данни на правосъдното министерство с 14 от тези страни България няма сключени договори за правна помощ или екстрадиране на престъпници. Контракт има подписан обаче с ЮАР. Данните за трансфера на осъдени или издирвани зад граница лица се пазят от няколко ведомства – Министерството на правосъдието, Върховната касационна прокуратура и дирекция „Международно оперативно сътрудничество” на МВР. Според тези ведомства броят на екстрадираните от България родни бандити към други страни, в които да бъдат съдени или да излежават вече наложени присъди, се е увеличил многократно. За да се стигне до екстрадирането на нашенец в чужбина, по закон той трябва да бъде осъден на повече от 4 месеца ефективно наказание или престъплението, за което се издирва, да предполага поне година затвор.
 
280 годишно бягат зад браздата
 
Само за една година по данни на правосъдното министерство са издадени 280 европейски заповеди за арест на нашенци, които са духнали зад граница. За същия период са екстрадирани 160 българи, които са били предадени на нашите разследващи. От началото на годината броят на екстрадираните български бандити, които са избягали в чужбина, се е увеличил и в момента те са 117. Двама от тези бандити са били предадени на България от страни, с които нямаме договор за правна помощ. Това може да стане по дипломатически път чрез т.нар. принцип на взаимност. При него едната страна обещава на другата, че при успешна екстрадиция на престъпник тя също ще трансферира след време издирван бандит, ако такъв се укрива на нейната територия. За близо две години нашите власти са изпратили зад граница близо 260 чужденци, които са били издирвани за извършени от тях престъпления.
 
Строим зандани на лизинг
 
Няколко нови затвора могат да бъдат построени у нас на лизинг. Идеята е някой частен предприемач да финансира строежа, а след това неговата инвестиция да бъде върната през годините чрез труда на пандизчиите. Подобен проект е възможен само след като влезе в сила законът за публично-частното партньорство. Засега обаче идеята е стопирана, тъй като министерството смята първо да извърши предпроектно проучване. То ще трябва да установи за колко затворници трябва да бъдат изградени допълнителни килии и как трябва да изглежда новият затвор. Освен това проучването трябва да покаже колко ще струва този строеж и да даде насока какъв терен ще търси министерството. В проучването ще се включат чуждестранни експерти, които имат богат опит в изграждането на зандани. Когато станат готови резултатите от проучването, ведомството ще прецени дали да търси инвеститор за новия затвор.
 
Източник: Монитор

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *