Условията в затворите възмутиха и омбудсмана


Правосъдното министерство се съгласи с част от препоръките, друга остава без последствия заради липса на пари
 
Условията в затворите, които станаха обект на множество остри критики от страна на международни организации, са повод за серия от препоръки на националния омбудсман Константин Пенчев. Това се разбира от частичния доклад на обществения защитник в рамките на националния превантивен механизъм срещу полицейското насилие, както и срещу жестокото и унизително отношение към лица, лишени от свобода, научи „Сега“.

Омбудсманът препоръчва да бъде закрито затворническото общежитие в Кремиковци и да бъде изграден нов затвор с капацитет 1500-2000 места. От институцията настояват също за подмяна на дограмата в спалните помещения на затворническото общежитие в Казичене. Друга забележка е по отношение на покупката на облекло и обувки за лишените от свобода, каквото е изискването по закон, както и да се попълни медицинският щат. Омбудсманът иска още ремонт на канализацията и разширяване на ареста на бул. „Г. М. Димитров“ в София, където според експертите на институцията хигиенно-битовите условия са изключително лоши.

От правосъдното министерство вече са отговорили на част от препоръките на омбудсмана. От ведомството признават, че констатациите са обективни. Те обаче изтъкват, че закриването на общежитието в Кремиковци не е целесъобразно, защото няма къде да се настанят около 550 души. Хората на Диана Ковачева признават, че не могат да се справят с искането за ремонти и облекло, тъй като липсват средства за това. Медицинският щат пък остава незает, защото работата е непривлекателна.

300 хил. лв. бяха заделени от бюджета за национални превантивен механизъм, който стана част от правомощията на обществения защитник с промени в закона за омбудсмана. Институцията има право да упълномощава свои експерти или да командирова представители на неправителствени организации, които да следят за отношението на държавните органи към арестанти и затворници. Механизмът заработи от 1 юли тази година. Освен местата за лишаване от свобода той засяга и домовете за сираци, болници, сградите, в които временно се настаняват чужденци, и др. {jcomments off}

Източник: В-к_Сега

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *