Съдът оправда служителите – Евгени Георгиев, Людмил Ангелов и Янко Янев


През март 2006 година общественото мнение бе шокирано от разпространените в медиите видеоматериали със сексуални извращения в Софийския затвор. Те бяха заснети по поръчка на мобилен телефон на 7 август 2005 година от лишения от свобода Янко Ваташки  /Лудия / с участието на лишените от свобода Недко Костов /Цигулката/  и Владимир Станчев, с цел да се компрометират действията на администрацията в навечерието на приемането на България в Европейския съюз. 

С прокурорско разпореждане са задържани служителите на Главна дирекция „ Изпълнение на наказанията” – Евгени Асенов Георгиев – надзирател в затвора – София, Людмил Кирилов Ангелов – командир на отделение в затвора – София и Янко Божков Янев – главен надзирател в затвора – София, които бяха обвинени за слаба организация на охраната, въпреки това Военният съд – София с две определения от 2006 година отхвърли искането на прокуратурата за отстраняването им от длъжност като неоснователно. За да се избегнат конфликти по време на разследването ръководството на ЦСЗ командирова служителите  в ЗО”Кремиковци”,което представляваше крачка назад в професионалното им развитие. През целият период на наказателно преследване се внушаваше чувството за вина на нашите служители, което допълнително утежняваше негативните последствия от повдигнатото неоснователно обвинение.

След близо 3-годишно разглеждане на делото, съдът постанови оправдателни присъди, които не бяха обявени на обществото, медиите, институциите. 

Единствената безрезервна подкрепа те получиха от своите колеги  от надзорния състав – морално, материално и духовно – като истински мъже. Трудно могат да се забравят и заличат последиците от преживяното психологическо разстройство и здравните аномалии? Преодолявайки трудностите, ще остане споменът и поуките от унижението в миналото.

В края на миналата година служителите – Евгени Георгиев, Людмил Ангелов и Янко Янев от Софийския затвор подадоха иск за неимуществени вреди по Закона за отговорността на държавата за щети, причинени на граждани.

Източник:ГД“ИН“{jcomments off}

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *