Стойността на издръжката на живот се увеличава


В края на 2010 г. стойността нa издръжката на живот достигна  511,25 лв. на човек от 4-членно домакинство (2 възрастни с 2 деца), или общо това домакинство трябва да разполага месечно с 2045 лв., за да посреща разходите си и да се храни съобразно калорийните норми. Темпът на нарастване на издръжката на живот е с 1,8% спрямо месец септември 2010 г., а спрямо същия период на миналата година увеличението е със 6,4%. Това съобщи директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ д-р Любен Томев на пресконференция в КНСБ.

През месец декември 2010 г. хранителните стоки средно са поскъпнали с 2,5% спрямо септември 2010 г., а на годишна база с 8,1%.При нехранителните стоки и услуги е регистрирано увеличение на цените с 1,2% в края на четвърто тримесечие, но на годишна база е налице увеличение с 4,8%.

Доходите на домакинствата по данни на НСИ през трето тримесечие на 2010 г. бележат някои съществени структурни изменения, които в голяма степен могат да се обяснят и с влиянието на кризата. Месечният доход спрямо същият период на предшестващата година е намалял с 2,2%. Общият доход на лице от домакинство (311 лв.) представлява 60,9% от необходимите средства за издръжка на живота. Спрямо трето тримесечие на 2009 г. спада относителният дял на доходите от работна заплата (с 4,3%), от извън работната заплата (с 52,9%), от социални помощи (с 21,6%). Нарастват доходите от пенсии (с 4,9%), от регулярни трансфери (с 38,4%), от изтеглени спестявания (със 6,7%). Разбира се, това е следствие от прилаганите рестриктивни мерки на пазара на труда и замразяване на работните заплати, съобщават от КНСБ.{jcomments off}

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *