ССЗБ: Срещу корупцията са необходими общи действия


Във връзка с разпространеното до медиите съобщение от Министерство на правосъдието по повод протестния митинг, организиран от Синдикат на служителите в затворите в България /ССЗБ/ на 10 юни 2012 г. пред Министерството на правосъдието и Министерство на финансите, с което ръководството на МП се обръща с апел към ССЗБ по време на мирния протест да представи в Министерство на правосъдието програма за предотвратяване и пресичане на корупционните практики сред служители в местата за лишаване от свобода, изразяваме следната позиция:

За изработването на стратегия за предотвратяване и разкриване на корупционни практики са необходими съвместни усилия на всички държавни институции , медиите , неправителствените организации и гражданите, а не единствено на СО в частност най – младата синдикална организация в сектор „Сигурност” – Синдикат на служителите в затворите. Необходимо е създаването на политическа и институционална култура на нетърпимост към нея , идентифицирането й, както и обществена осведоменост за последиците от корупцията и причините за нейното съществуване.

От създаването си Синдикат на служителите в затворите в България нееднократно по различни поводи се е обявявал в подкрепа на всички действия на МП имащи за цел пресичане или ограничаване на корупционни практики в МЛС и е осъждал остро всяко поведение уронващо доброто име на институциите и престижа на добросъвестните служители.

Синдикат на служителите в затворите в България осъзнава отрицателното влияние на корупцията в системата на затворите  върху развитието на пенитенциарната система като цяло , намира я за сериозна заплаха за основните принципи и ценности на съвременното общество, и основна причина за недоверието на обществото към институциите.

В тази връзка декларира готовност за дискусия и съвместни действия в посока приемането и прилагането на мерки за противодействие срещу процесите на деморализация сред пенитенциарните служители, като поставя единственото условие Министерството на правосъдието да създаде механизъм даващ достатъчно гаранции за защита на служители, които подават сигнали за корупция.{jcomments off}

Протеста „Европа и за нас”  има за цел постигането на международни стандарти за пенитенциарните служители във всички аспекти на понятието и по-широко участие на обществеността в дейността на наказателно изпълнителните органи. Ние представителите на Синдикат на служителите в затворите в България, считаме че изработването на модел за социален статут на служителите съобразен с европейските стандарти и отварянето на затворите за обществото е най-сигурната гаранция за реализирането на антикорупционна програма.

10.06.2012г.                                                                                                             УС на ССЗБ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *