Срещу необоснованите забрани реагира ССЗБ


Снимка БНТ

От Синдиката на служителите в затворите в България се обявиха срещу инструкция, с която се налага абсолютна забрана на постовите надзиратели в следствените арести, да сядат по време на полаганите от тях 12 и 24 часови смени. Заместник – министъра на правосъдието да вземе отношение по проблема, поиска Иван Петров – председател на УС на Синдиката.

До тази стъпка се стигна, след  като въпроса не намира решение и остана без отговор от страна на комисар Пл. Костадинов – зам. директор на ГД“ИН“.

Казуса наред с всички останали проблеми в системата на затворите, е разгледан на заседание на УС на синдикалната структура миналата седмица. Според членовете на УС  решението е немотивирано, необосновано и нелогично, след като ЗИНЗС и ППЗИНЗС не налагат подобно изискване.

Забраната е допълнена в инструкциите за особеностите на постовете и произтичащите от тях задължения на постовите надзиратели, с което са налице несъответствие и противоречие с нормативен акт с по – голяма юридическа сила (ППЗИНЗС ), според Синдиката.

В писмото, от съюза посочват, че несъответствието се отнася само  до инструкциите утвърдени в следствените арести.

Като неоправдана и безсъдържателна от ССЗБ определят и забраната за носене на помощни средства разрешени от закона / палки и белезници, които са и единственото средство за самозащита при нападение /, наложена с устна заповед в някои от подразделенията на ГД“ИН“. Едновременно с това, свеждат до знанието на Пламен Георгиев, че главния директор на ГД“ИН“ Митко Димитров, се е ангажирал лично с този проблем след подаден сигнал и е уредил изчистването му.

От Синдиката обръщат внимание, че с оглед на враждебната среда, изключително лошите условия на труд и постоянния недостиг на кадри, подобни забрани с нищо не допринасят за подобряване на работата, а водят до напрежение и тежко физическо и психическо натоварване на служителите ангажирани с охраната в местата, където са задържани лица с мярка за неотклонениезадържане под стража или настанени лишени от свобода.

В заключение от Синдиката изтъкват , че съществуват и други по –важни проблеми, отпадането на които, единствено може да доведе до подобряване качеството на извършваните дейности.{jcomments off}

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *