Служителите в затворите подкрепиха протеста на колегите си от МВР.


31 октомври 2010 | 16:02 | Агенция „Фокус“

 
 
София. Протестиращи полицаи от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) внесоха писмо в Министерски съвет, адресирано до премиера Бойко Борисов. „Надявам се, че този път, това което сме поискали – да седнем на една маса, да почнем да си решаваме проблемите, да спрем да се заяждаме по медиите кой бил политик и кой има отношение към някакви глупости, ще прекъсне. Дано този път г-н Борисов най-сетне седне с нас на една маса и с г-н Цветанов и да разберем какво толкова ни тормози и да решим въпросите както се решават – професионално и мъжки, а не с политика”, каза пред протестиращите Грозев.
 
Той обясни, че ако през следващата седмица не е започнал диалогът с правителството, на 7 ноември протестиращите ще са в много по-разширен състав.
Преди това служителите на МВР от страната се събраха в градинката при църквата „Свети Седмочисленици” в столицата. Протестиращите са от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР), от Синдиката на служителите в затворите и Българска офицерска легия „Раковски”. Дойдоха служители на МВР от Благоевград, Петрич, Златарево, Кюстендил, Пловдив, Смолян, Мадан, Рудозем, Кърджали.
 
Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) предвижда съвместни действия с румънските си колеги. Това съобщи за Агенция „Фокус” зам.-председателят на Управителния съвет на федерацията Галентин Грозев. „Направихме една координационна среща с колегите от румънските синдикати и се договорихме с тях следващата седмица да започнем съвместни действия”, обясни синдикалистът, но не уточни какви ще бъдат съвместните форми на протест на българските и румънските полицаи. По думите на Грозев основните искания на служителите в полицията в двете държави са сходни и са свързани предимно с активен социален диалог. Грозув уточни, че до средата на следващата седмица ще има официално становище от страна на СФСМВР.
 
Служителите в затворите подкрепиха протеста на колегите си от МВР. Пред Агенция „Фокус” председателят на синдикалната организация Иван Петров, каза, че този протест е подготвителен преди по-големия протест, предвиден за 7 ноември. Тази седмица протестите на служителите от МВР се подкрепят от служителите в затворите от Югозападна България. „Ние подкрепяме изцяло исканията на служителите от МВР, тъй като ние също сме държавни служители по Закона за МВР и нещата, които касаят тях, касаят и нас”, каза Петров и допълни, че като цяло служителите в затворите имат и свои отделни искания, които са адресирани към Министерството на правосъдието. Петров коментира, че за разлика от реакцията, която се наблюдава в МВР на полицейските протести, от правосъдното министерство досега няма реакция на поставените искания.
 
Промените в КСО също засягат служителите в затворите като категорийни работници и увеличаването на стажа за пенсиониране ги засяга. „Представете си един надзирател на 55 години как може да поддържа реда и дисциплината на около 200 човека, с около 30 години по-млади”, коментира синдикалистът.
По думите на Петров материалната база на служителите в затворите е в много по-лошо състояние, отколкото на полицаите, а условията в нашите затвори като цяло са най-лошите в целия Европейски съюз.
 
Недостигът на служители е голям, извънредният труд не се отчита и за заработени 24-25 часа се заплащат едва 20 часа. По прости сметки така се губят по около 4 часа на наряд, което означава средно по два загубени месеца в годината, а за целия период на службата – около две години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *