Служителите в затворите – на крачка от стачка


В разпространена до медиите декларация Синдикатът на служителите в затворите в България (ССЗБ) предупреждава, че не изключва провеждането на ефективни стачни действие.

Основната причина за това е нарушеният социален диалог в Министерството на правосъдието.

В декларацията се казва още, че от създаването си през 2009 г. до днес, Синдикатът се стреми да запознае Министерство на правосъдието с проблемите на работещите в пенитенциарната система служители и съвместно с политическото и професионално ръководство да търси пътища за тяхното разрешаване.

След проведено на 5 декември 2011г. в Министерството на правосъдието редовно заседание на Съвета за социално партньорство, зам.-министър Христо Ангелов за пореден път показа пълно и демонстративно пренебрежение към работещите в българските затвори, следствени арести и пробационни служби служители, пише още в обръщението до медиите.

Съветът за социално партньорство се превърна в тотално неглижирана и лишена от всякакъв смисъл структура.

В нито един документ на Министерство на правосъдието няма данни за реално отношение към проблемите на българските затвори, респективно, липсва програма за справяне с проблемите на служителите и подобряването на социалното им положение, които обстоятелства будят у служителите несигурност и безпокойство.

В заключение от Синдиката заявяват, че след обявената в средата на месец ноември с декларация до Министъра на правосъдието протестна готовност и при така стеклите се обстоятелства ще търсят социален диалог с новия министър на правосъдието Диана Ковачева.{jcomments off}

Профсъюзните лизери обаче не изключват междувременно организирането и провеждането на ефективни протестни действия, съобразени със законите на страната.

Източник: BNEWS

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.