Служителите в затворите излизат на протест


Служителите от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” и Главна дирекция „Охрана” излизат в 13 часа на протест пред сградата на Министерство на правосъдието. Тяхното основно искане е за увеличаване на социалните им плащания и за допълнителни средства за дейността им. Според заместник-министъра на правосъдието Пламен Георгиев исканията са справедливи и затова се търсят начини за удовлетворяването им чрез разговори с финансовото министерство:

Доколкото разбирам, досега не са извадени такива сериозни аргументи, просто са искали тези пари – казва съдията: „Тези пари на тези хора”. Но сега ще седнем на масата и ще обясним аргументирано, че тези пари се дължат по закон.

Часове преди протеста от Министерството на правосъдието втвърдиха тона и описаха в прессъобщение колко и за какво са уволнени дисциплинарно служители от местата за лишаване от свобода. В съобщението се говории и за корупционно и категорично неприемливо поведение. От екипа на Дияна Ковачева искат да получат програма за предотвратяване и пресичане на корупционните практики сред служителите в местата за лишаване от свобода.

Цветан Михайлов от Управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите, заяви, че ако не бъде постигнат напредък, протестът няма да остане единствен:

Не е изключено да се обърнем на по късен етап към еврокомисаря по правосъдие и вътрешен ред. Предвиждаме и протест пред сградата на посолството на Дания. Бихме стигнали до по крайни действия като обявяване на гладна стачка от страна на Управителния съвет. {jcomments off}

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *