След протеста


Петпроцентно увеличение на работните заплати на служителите в ГД“Изпълнение на наказанията“ и ГД“Охрана“ от 1 януари 2014 г. предложиха от Министерството на правосъдието. С колко средно ще бъде увеличението и колко души ще засегне в двете дирекции не стана ясно.{jcomments off}

От 1 януари – се предлага увеличаване на порциона, но не както поиска синдиката, а с 20 лева. Изравняване на сумите за специфични условия на труд в ГД“ИН“ с Главна дирекция “Охрана”, но от 1 юли 2014 година е следващото предложение на министерството.

Преди края на 2013 г. да бъде приет Правилник за приложение на Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ППЗИНЗС) и да бъдат направени промени, свързани с отчитането на работното време и заплащането и компенсирането на положения извънреден труд се договориха страните. От ведомството увериха още, че не се предвижда и промяна на 24-часовия режим на работа в затворите и следствените арести в страната.

До тези предложения на Министерството на правосъдието се стигна след преговорите на протестиращите служители на затворите и следствените арести с ръководството на министерството по време на организирания от Синдиката на служителите в затворите протест на работещите в системата на затворите. Той се проведе на 10 ноември 2013 г. пред сградата на Министерството на правосъдието.

“Изцяло заставам зад предложенията. Вратата ми е отворена за предложения. Пари не мога да давам, но всичко, което мога да направя, е, че ще се постарая за в бъдеще да се случват нещата при вас”, заяви заместник-министърът на правосъдието Илия Ангелов по време на протеста.

Протестиращите, обаче приеха с освирквания част от предложенията в израз на несъгласие.

До пет дни предложенията на министерството, ще бъдат обсъдени и УС ще обяви публично своята позиция дали се приемат предложенията на Министерството на правосъдието .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *