СКАНДАЛНИ ПРЕМИИ В МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО


„В правосъдното министерство са раздали скандално високи премии“, научаваме от медиите днес.

В политическия кабинет на Министерството на правосъдието са раздадени бонуси, които през март са достигнали по 140% от заплатата, съобщи в. „Сега. В кабинета влизат министърът на правосъдието Маргарита Попова, тримата й заместници – Даниела Машева, Жанета Петрова и Христо Ангелов, началникът на кабинета, парламентарният секретар и говорителят й.

Обяснението е, че парите са по линия на търговския регистър, като премии са взели общо 47 души.

От информацията не стават ясни сумите, а само процентите от основното възнаграждение, които са взели допълнително. Бонусите са били от 81% и 98% от заплатата за политическия кабинет, а останалите служители на ръководни длъжности са взели допълнително по 60% от трудовото си възнаграждение през януари, 64% – през февруари, и 107% през март. Чиновниците на други длъжности за получили премии от 41 до 84 на сто от заплатите си.
По закон служителите на търговския регистър получават бонуси, и дори от приходите на стопанисващата го Агенция по вписванията задължително се отделят суми за това. Парите трябва да са стимул за добрата работа на отделния юрист или редови чиновник. От началото на годината търговският регистър успя да навакса колосaлните закъснения при вписванията на фирми, натрупани през миналата година. Все още обаче не са обработени хиляди финансови отчети. Освен това много от служителите в регистъра напуснаха през 2010 г. и работещите се натовариха допълнително.

И ако това донякъде обяснява защо тези хора са получили допълнително пари, не става ясно какви са заслугите на министъра и заместниците му. Още повече че законодателните предложения за въвеждане на регистриран и платен достъп до пълните данни за фирмите, направени от екипа на Маргарита Попова, накараха дори депутатите от ГЕРБ да вдигнат ръце и да откажат да носят отговорност за подобна промяна. Управленските решения за бъдещето на търговския регистър бяха определени от правозащитниците като, меко казано, спорни, а реформата се провежда на фона на сериозни технически затруднения, заради които често вместо справка сайтът на регистъра показва на потребителите си съобщението service unavailable.

Няма информация и дали зам.-министрите Христо Ангелов, който отговаря за затворите, и Даниела Машева, която отговаря за международните въпроси, са получили пари за работа по търговския регистър.

Според публикацията във в. „Сега“ тази година бонуси по друга линия са получили още 198 служители на Министерството на правосъдието. Те са от икономии във фонд „Работна заплата“ по линията на две постановления – за кадрово осигуряване на някои дейности в бюджетните организации и за организиране на денонощно дежурство.{jcomments off}

Още от статията на „Сега“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *