Синдикат на служителите в затворите в България иска по-високо заплащане и по-добри условия на труд


Агенция „Фокус“

София. Синдикатите на служителите в затворите в България искат по-високо заплащане и по-добри условия на труд, това се посочва в прессъобщение на синдиката. Усилията за справяне с проблемите, освен със законодателни и структурни реформи, на каквито нееднократно сме свидетели във времето, трябва да бъдат обвързани с финансиране за подобряване условията на живот на лишените от свобода и условията на труд на служителите, отделен фонд за подобряване квалификацията на персонала и заплащане адекватно на полагания тежък труд.

Твърдим, че случаите на насилие са единични, проява са на непрофесионализъм и липса на човешки качества на определени служители, а не – политика на ръководството. Обявяваме се категорично против всяко превишаване на служебни правомощия и неспазване на законови изисквания.

Реалното състояние на местата за лишаване от свобода е едно от най-лошите в Европа – това каза пред Агенция „Фокус” Иван Петров, председател на Управителния съвет на Синдикат на служителите в затворите в България. „Битовите условия са доста лоши и те са такива поради голямата пренаселеност, а и във време на криза все по-малко средства се отпускат за поддръжка за местата за лишаване от свобода”, каза Иван Петров.

Главният проблем е, че постоянно се увеличава броят на затворниците и се намалява броят на служителите в затворите. Причините са промените в Кодекса за социално осигуряване, които допринасят за по-ранното пенсиониране на служителите, както и ниското заплащане. По негови думи – заплащането за такава работа е абсолютно неадекватно. „Лошото при нас е, че постоянно се говори за недобрите условия, в които са настанени лишените от свобода. Те все пак изтърпяват някакво наказание, а в същите тези условия работят служителите, които са по 24 часа в денонощието там”, обясни Иван Петров.
В някои затвори в България са се направили ремонти, но липсват средства за поддръжка. „В затворите хората не са там, за да пазят направеното, а са там за извършено престъпление и за нарушаване на закона”, каза той.

Тези проблеми постоянно се поставят пред Министерството на правосъдието още от 2009 г., откакто е създаден синдикатът, но много от тях не са намерили отговор, а ако има такъв, той е, че няма пари.
„Ние се надяваме на един реален диалог с Министерството на правосъдието и г-жа Ковачева демонстрира желание за вслушване в проблемите на служителите за намиране на решение на тези проблеми, които не изискват кой знае какви финансови средства. {jcomments off}

Служителите работят при крайно лоши условия с незадоволително заплащане и все пак трябва по някакъв начин да се компенсират. Всичко това, което медиите изнасят като криминална хроника – ние работим с тези хора. Ние сме хората, които трябва да въдворяваме ред, а на моменти се налага да се ползват и непопулярни мерки за въдворяване на този ред, защото не може осъдени хора за нарушение на закона, да правят каквото си искат в местата за лишаване от свобода”, каза Иван Петров.

Източник: „Фокус“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *