Синдикат на надзиратели


Надзирателите в Пазарджишкия затвор си създадоха синдикат. Той има официална съдебна регистрация. Сред приоритетите му са отбрана на социално-икономическите права на служителите, каза председателят на Управителния съвет Илия Божилов. Той уточни, че структурата е първата по рода си в страната.

Синдикатът на служителите в затворите в България не е обвързан с другите профсъюзни организации. Идеята за създаването на синдиката се формила след мартенските протести на полицаите. Тогава надзирателите в Пазарджишкия затвор си дали сметка, че и техните права са незащитени като тези на колегите им. И вместо да пушат многозначително и да пият вода, те решили да воюват на профсъюзно ниво. Според синдикалния шеф проблемите на охранителите обхващат изключително широк диапазон. Те са от битов до финансов характер, а към тях се добавя и нищетата с техническото оборудване. Илия Божилов твърди, че държавата трепери за затворниците, а за правата на надзирателите се пази тактично мълчание.

Илия Божилов, председател на УС на Синдиката на служителите в затворите в България:
– Веднъж условията са лоши, когато става въпрос за затворниците, а през друга призма – добри, когато става въпрос за служители. А всъщност, мястото, в което живеят затворниците, е нашето работно място.
 
Илия Божилов е в затвора от 21 години. Помни зрелищния бунт преди 15 години, както и безпомощността на надзирателите да го овладеят, защото правата им в такива ситуации са силно ограничени. Дори има случаи, в които служители са били наказвани при изпълнение на задълженията си.

Илия Божилов, председател на УС на Синдиката на служителите в затворите в България:  
– Разбира се, че има. Аз съм живия пример за това през 1992-ра година.

Повече от 70 служители на затвора в Пазарджик са членове на новия синдикат. Останалите разсъждават дали структурата реално има шанс да брани правата им. Божилов е отправил покани и до колегите си от другите затвори в страната да се влеят в профсъюза. {jcomments off}

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *