Синдикатите на полицаи, пожарникари, военни и служители в затворите не изключват протести, ако управляващите не изпълнят ангажиментите си


16 септември 2010 | Агенция „Фокус“

Синдикатите на полицаи, пожарникари, военни и служители в затворите не изключват протести, ако управляващите не изпълнят ангажиментите си

 София. Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР), Националният синдикат на пожарникарите „Огнеборец”, Българската офицерска легия „Раковски” и Синдикатът на служителите в затворите настояват за ясна и конкретна стратегия за промени в статута на служителите от МВР, МО и ГД „Изпълнение на наказанията” към МП, предаде репортер на Агенция “Фокус”.
Днес синдикатите организираха дискусия за професионалните им проблеми. След края й стана ясно, че не са изключени съвместни протести, които синдикатите могат да организират. Преди това обаче организациите ще изчакат няколко дни, за да видят реакцията на правителството, дали ще започне реализацията на поетите ангажименти.

„Ако това не започне до няколко дни, след това ще сезираме европейските партньори и институции за пренебрежението към синдикатите в сферата на сигурността, а преди края на годината ще обмислим следващите действия, включително и протести.

Няма засега конкретни дати за протести и форми”, каза зам.-председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Галентин Грозев. Представителите на синдикатите изразиха огорчение, че никой от поканените министри не е дошъл на дискусията, но благодариха на вътрешния министър Цветан Цветанов, че е изпратил заместника си Павлин Димитров.

Капитан Иван Милков, председател на Българската офицерска легия „Раковски”, каза, че военните очакват правителството да изрази желанието си за диалог. „Ако се наложи за нас връщане назад няма, нещата в сектор сигурност са много тежки”, каза той по повод на евентуални протести на военни.

Галина ДИМОВА

Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1440860

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *