П.Георгиев:Трябва да се вслушваме в искането на синдикатa на работещите в затворите


Снимка: DarikNews

Трябва да има чуваемост и да се търси разрешаване на проблемите. Има рестрикции в бюджета, но трябва да се вслушваме в искането на синдикатите на работещите в затворите, каза Пламен Георгиев, зам. министър на правосъдието пред БНР.

Има рестрикции в бюджета, но трябва да се вслушваме в искането на синдикатите на работещите в затворите. По този повод регулярно се правят срещи и има непрекъснат диалог, който води и до консенсус за решаване на проблемите в местата за лишаване от свободата. Търсят се оптимални решения. Една от първите срещи на министър Ковачева беше именно с представители на синдиката за проблемите на служителите в затворите, посочи Георгиев.

Моят ресор е Главна дирекция за изпълнение на наказанията, Главна дирекция „Охрана“ и Бюрото за правна помощ, уточни зам. министърът.

Ситуацията е сложна, защото затворите са строени преди 6-7 десетилетия и България е единствената страна в ЕС, в която не са строени затвори.Срещу България има много присъди за лошите условия в затворите, напомни зам. министърът на правосъдието. Имаме и краткосрочни и дългосрочни планове. В бъдеще трябва да се построят нови затвори, защото сегашните не могат да бъдат приведени в условията, съобразни с европейските изисквания. От милион и половина 700 000 са насочени към спешни ремонти. Един от основите приоритети е разширяване на материалната база. Ще направим някои възможни ремонти като краткосрочни планове – най-вече да се изградят санитарни възли в затворите в Стара Загора, в Ловеч, ще се сменят дограми. В момента няма 100 милиона за нов затвор в София, опитваме се да намерим пари. Чакаме да се приеме закона за публично – частното партньорство, за да може и в тази посока да се направи нещо. Търсим пари и чрез европейските фондове, но това е много труден въпрос.

Предсрочното обсвобождаване трябва да е само за такива, за които няма риск от после рецидивиращо поведение, каза още Пламен Георгиев.{jcomments off}

Аудио: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *