Полицаи и надзиратели искат свой човек в тристранката


Новинар 24-10-2010

Полицаи и надзиратели искат свой човек в тристранката

Само 200 се събраха на протеста на униформените, надзирателите застанаха зад тях

Полицейският синдикат поиска да решава важните за страната въпроси заедно с другите социални партньори в тристранката. Участието на служителите на МВР в съвета беше едно исканията, поставени на протеста на полицаите в неделя. Зам.-председателят на полицейската синдикална федерацията Галентин Грозев заяви, че служителите на реда искат участие в Националния съвет за тристранно сътрудничество, тъй като в момента 50 000 души, работещи в МВР, не могат да защитават правата си. Митингуващите поставиха и условия да им бъдат гарантирани нормални условия на работа като дрехи и обувки. Служител на реда от митинга обясни, че се налагало да избира дали да носи летни или зимни кубинки, тъй като нямало достатъчни бройки, за да разполага и с двата вида обувки.

Полицаите поискаха и ясни срокове кога ще има увеличение на заплатите им. Протестиращите се противопоставиха на намерението на правителството да вдигне осигурителния им стаж от 2015 година. Полицаите се оплакаха също така, че има огромна липса на кадри. Това пък водело до натрупване на голям брой дни платен отпуск. Един от протестиращите обясни, че е от три години полицай, а има около 70 дни натрупан отпуск.
Самият протест премина доста вяло, като в градинката на МВР се събраха малко над 200 души.

Организаторите обясниха, че протестиращите са малко, тъй като били само от Северозападна България. Освен в столицата, полицаи протестираха и във Варна. Следващата седмица митингът в София щял да бъде на служителите от Югозападна България. Синдикатите заявиха, че най-масовият протест е планиран за 7 ноември. Полицаите стояха на едно място, без скандирания, като единственият знак, че протестират, беше звукът на свирките. Униформените развяваха плакати като „МВР does not work with promises” (МВР не работи с обещания). Протестиращите обиколиха и сградата на вътрешното ведомство, но никой от не излезе оттам, за да чуе исканията им.

В протеста се включиха и надзирателите в затворите. Шефът на синдиката им Иван Петров обясни, че проблемите при тях са същите като при полицаите. Надзирателите носиха надписи по дрехите си , гласящи „Надзирател – затворник без присъда”. По думите на Петров служителите в затворите работят при много тежки условия на труд. Петров разказа, че даже събирали помежду си пари за климатици втора употреба, тъй като лятото едвам издържали на жегата. След като купили климатиците обаче, започнали да им правят проблем, че хабят много ток.

Липсата на кадри се оказа един от основните проблеми за тях. На 150-200 затворници се падало по един надзирател. Петров обясни, че недостигът на хора се дължи и на тромавата процедура за назначаване на нови кадри. Тя отнемала повече от година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *