Полицаи в стачна готовност


bgВести 04.10.2010 г.

Полицаи в стачна готовност

Полицаите обявиха ефективна протестна готовност, допитване в полицейския форум показва, че 23% от униформените смятат ефективната стачка за единственият начин да принудят ръководството на МВР да се реши проблемите в системата.

В декларация, разпространена днес от Синдикалната федерация на служителите в МВР, се казва:

Във връзка с рязко нарасналото социално напрежение в МВР в последните месеци и в резултат на неизпълнените обещания за промени, СФСМВР дава краен срок на правителството до средата на месец октомври 2010 година да започне реални действия за решаването на натрупаните проблеми в МВР.

При неизпълнение на нашето искане ще предприемем непрекъснати ефективни протестни действия съгласно закона. От този момент СФСМВР е в ефективна протестна готовност. СФСМВР запазва желанието си за участие само в ефективен социален диалог. Призоваваме всички граждани, организации и институции да подкрепят справедливите ни искания.

Стига лъжи, искаме сигурност!

В средата на септември на сайта, в който полицаите от две години организират протестите си и обсдъждат болните теми в системата, беше пусната анкета с въпрос „В какъв протест ще участваш?“

Резултатите към днешна дата са следните:
– Масов протест в почивен ден в София и връчване на писма и декларации 14%
– Предупредителна стачка 12%
– Протест чрез едновременно включване на сирените 7%
– Палатков лагер и ежедневен протест пред МВР, МС, НС и други институции 7%
– Символична стачка 5%
– Ефективна стачка 23%
– Блокиране на ГКПП и пътни артерии 6%
– Ще си прибера личната техника и няма да водя служебни разговори от личния ми телефон 9%
– Ще работя колкото мога, докато държавата осигури дейността ми както трябва 5%
– Ще откажа да изпълнявам задължения извън длъжностната ми характеристика 8%
– Няма да участвам, но подкрепям протестите 2%
– Няма да участвам и не одобрявам протести 2%

За последно пожарникарите обявиха, че излизат на безсрочен „символичен“ протест – направиха го в деня на професионалния си празник.

Към тях се присъединиха полицаи, военни
и
служители в затворите. Те дадоха няколко дни срок на правителството за начало на ефективен, а не на формален и безрезултатен диалог по проблемите им.

В противен случай те заплашиха, че ще сезират европейските институции за бездействието на властта. Ако и това не даде резултат, ще има общ национален протест на всички синдикални организации в системата на МВР.
Днес очевидно униформените дават още малко време на вътрешния министър, преди да се вдигнат на национална ефективна стачка.

Източник:http://bgvesti.com/index.php?option=com_content&view=article&id=49423;2010-10-04-13-06-06&catid=43;zr&Itemid=105

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *