Очакват се протести на надзирателите в затворите в страната


Надзирателите нямат право на стачка, но са готови на протести. Проблемът им: некоректното отчитане и заплащане на извънредния труд. Това каза в студиото на „Код: Криминално“ Цветан Михайлов от затвора в Сливен.

В Сливен не се спазва законовия период за отчитане на извънредния труд, който е 3 месеца, а отчети се изготвят на 6 – 9 месеца или през година. Има служителите от затвора в Сливен, които въобще не са си взимали парите за извънреден труд. Повечето надзиратели работят на 24-часови дежурства, а от тях се признават и заплащат 20 часа. 4 часа не се плащат, защото, според ръководството, през тях служителите си почиват в рамките на поделението. Охранителните вишки на затвора са без санитарни възли, липсва течаща вода. Не е осветено.
178 часа годишно не се заплащат, каза  Емил Велков от затвора в София. Затова голяма част от надзирателите са завели дела срещу управата на затвора.

Парите на надзирателите са недостатъчни, заяви Иван Петров председател на синдиката на надзирателите. Новоназначен служител започва с 390лв. Максималната сума на обикновен надзирател е 820лв.

На въпрос за корупцията сред надзирателите Петров обясни, че огромната част от надзирателите са честни. Забранените вещи не влизат само през тях, но и при свиждания. Обикновено в един ден 100 души имат свиждания, а ги охраняват само двама надзиратели. Затова надзирателите искат въвеждане на модерна техника за проверка на багажа.{jcomments off}

 
Източник: BTV_Action

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *