Отворено писмо


Рег.84/11.10.2022г.

 

ДО

Г-Н РУМЕН РАДЕВ

ПРЕЗИДЕНТ

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

ДО

Г-Н ГЪЛЪБ ДОНЕВ

МИНИСТЪР ПЕДСЕДАТЕЛ

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

ДО

ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ

В 48-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

 

ДО МЕДИИ

 

София, 11 октомври 2022 г.

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

ОТ

СИНДИКАТ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ В ЗАТВОРИТЕ В БЪЛГАРИЯ

 

УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕЗИДЕНТ,

УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ НОВОИЗБРАНИ НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

УВАЖАЕМИ МЕДИИ,

 

От създаването си през 2009 г. до днес Синдикат на служителите в затворите в България заема и продължава да има активна позиция по важните въпроси, свързани с функционирането на пенитенциарната система и сектора за сигурност в Република България. Изработихме и разпространихме множество позиции и становища за укрепване и реформи в специализираните дирекции в Министерството на правосъдието – ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“. Чрез официална кореспонденция и устовените форми на диалог неведнъж алармирахме институциите в Република България за пороци в управлението на местата за лишаване от свобода и настояхме за ясни и конкретни мерки за справяне с проблемите.

В средата на миналата седмица се обърнахме с писмо до Министъра на правосъдието на РБ, Крум Зарков, с искане за спешна среща, във връзка с възникнало напрежение сред служителите в ГД „Изпълнение на наказанията“ и недопустимо бездействие по отношение на официално изпратени конкретни въпроси в края на месец септември. Въпреки сезирането, научихме от медиите за проведена среща в Министерството на правосъдието, на 7-ми октомври т.г., за която изобщо не сме уведомени. Новината за проведената среща, по линия на социалния диалог, предизвика нов смут, допълнително недоволство и настояване за бурна реакция от страна на структурите на организацията във всички затвори и арести в страната.

В тази връзка, и предвид разпространената информация от пресцентъра на правосъдното министерство, Синдикат на служителите в затворите в България приема с недоумение поведението на Министъра на правосъдието и счита, че то несъмнено говори за операция, целяща объркване на общественото мнение и професионалната общност.

Това поражда и сериозни въпроси чии интереси защитава Крум Зарков в създалата се ситуация?

Както и, не е ли това класически пример, за институционална политика, целяща да прикрие достатъчно ясни и конкретни проблеми?

Ние разбираме, че стотиците спечелени съдебни дела срещу ГД „ИН“ от наши членове, десетките проведени протести, сигналите които подаваме, проблемите, които огласяваме публично, и това че ставаме причина за разобличаването на пороците в процедурите с обществените поръчки, имат отрицателен ефект, както върху популярността на всеки правосъден министър, заемал поста в последните години, така и върху репутацията на Министерството на правосъдието. Наясно сме и с това, че като служители и граждани споделяме съдбата на държавата и обществото, в което те функционират.

Категорично обаче, заставаме срещу модела на управление, девалвирал надзирателската професия и свързаните с него лоши практики и корупция, довели до неефективно управление на обществен ресурс, загуба на доверие в институцията и станали причина за нашето съществуване.

На този фон, като отчитаме волята на нашите членове и влиянието си, като организация заявила се като активен участник в процесите на реформиране, Синдикат на служителите в затворите в България преминава от протестна готовност в състояние на вземане на решение за място, форма и дата на активни протестни действия срещу безобразията в системата на затворите и управлението на местата за лишаване от свобода, което определяме като подигравка.

Нито един главен директор до сега не си е позволявал подобна „война“ с над 2000 служители на ГД“ИН“, наши членове. Нито един министър не е преопаковал социалния диалог в министерството по този начин, превръщайки го във висша форма на перфидност.

Приемаме ставащото за пореден тест, който ще покаже ясно чии интереси защитава българската държава и в кой лагер ще се окаже.

УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕЗИДЕНТ,

УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ НОВОИЗБРАНИ НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

УВАЖАЕМИ МЕДИИ,

Ще призовем за подкрепа гражданското общество, полицаи, лекари, учители, както и други съсловия, които подобно на нас всеки ден стават обект на вербална и физическа агресия, подигравателно отношение и унижение, заради отсъствие на политическа и институционална воля за намеса на държавата и връщане на достойнството и доверието в трудещите се хора.

Респективно, няма да търпим повече подигравателно отношение, ръководно късогледство, налагането на „ненормалното“ за норма, а в същото време изолирани и опасни за обществото лица да диктуват реда в местата, където следва да търпят наказания.

 

С уважение,

От името на УС на Синдикат на служителите в затворите в България

Ясен Тодоров:

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УС НА ССЗБ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *