ОПРОВЕРЖЕНИЕ НА ССЗБ – ВЕСТНИК СТРУМА


Уважаемa редакция,

Относно статията “86 кандидати се бориха за 5 места за надзирател в бобовдолския затвор”, от Синдикат на служителите в затворите в България заявяваме, че заплатите на надзирателите не са колкото обявените от началника Зебеков. Начинаещ надзирател се назначава като стажант до преминаване на курс на обучение, което често продължава повече от една година, и възнаграждението, което получава, е около 380 лв.

Надзирател от редовия състав, какъвто се визира в статията на най-висока длъжност, от най-висока степен и с максимален стаж с всички добавки към възнаграждението не получава повече от 850 лв. Като се има предвид враждебната среда и контингентът, с който работят надзирателите, лошите битови условия /доказано най-лошите в ЕС/ и редица други предпоставки, считаме, че заплащането е недостойно за една съвременна европейска пенитенциарна система.

В ежедневната си дейност надзирателите се сблъскват с многобройни проблеми, за които ССЗБ многократно е сигнализирал МП, но досега не са решени.Един от тези проблеми е неправилното отчитане на работното време, а от там и на положения извънреден труд /за дежурство от 24 часа, което де факто е около 25 часа на НОС, се зачита и заплаща само 20 часа/. По този повод от служители на затвора в Бобов дол вече има заведени няколко съдебни иска. Лошото материално-техническо състояние на средствата за охрана, лошата база и пренаселеността на МЛС, както и голямото текучество, са друг фактор утежняващ работата на надзирателите.

Иван П. Петров, председател на Управителния съвет на ССЗБ

Източник: В – к Струма  {jcomments off}

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *