Обръщение на Управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите в България


 

    Уважаеми организации, членове на Синдиката на служителите в затворите в България(ССЗБ), наши приятели и партньори,

     На 10 януари 2015 г., Синдиката на служителите в затворите в България организира Национален протестен митинг – шествие срещу орязването на правата на служителите в ГД”ИН” и ГД“ОХРАНА” регламентирани в Закона за Министерството на вътрешните работи и недостатъчния бюджет за системата на затворите, пред Министерството на правосъдието от 13 часа, под мотото:  „ОСТАВКА НА БЕЗЗАКОНИЕТО ! ПРОТЕСТ СРЕЩУ БЕЗХАБЕРИЕТО ! „ .

   Шествието ще потегли от Министерството на правосъдието в 13.30 часа и ще се придвижи до входа на Министерството на финансите и Министерски съвет, след което ще продължи до сградата на Народното събрание.    

   Синдиката на служителите в затворите в България намира, че неспазването на Закона за Министерството на вътрешните работи от Министерството на правосъдието е грубо нарушение на Правилата за социален диалог в България, с което се обезсмисля дейността на Съвета за социално партньорство в Министерството на правосъдието.

   Синдиката на служителите в затворите в България с тревога и безпокойство констатира, че работниците и служителите в местата за лишаване от свобода стават жертва на перманентното недофинансиране на затворната система в Р.България и уродливите форми на опитите за справяне с тази негативна тенденция.

    Използваната във времето от институциите, обобщено формулирана фраза „реформа в затворите”, без необходимото финансиране, звучи смислено, но попада единствено в полето на голите абстракции, като не е случаен факта, че Европа ни изпраща рекорден брой препоръки от началото на прехода.{jcomments off}

    В тази връзка Синдиката на служителите в затворите в България предупреждава всички политици, че липсата на системни усилия и приемственост за решаване на въпросите, за състоянието на затворите в България, проблемите и предизвикателствата свързани с тях, потъпкват честта и достойнството на една категория държавни служители с отношение към сигурността на държавата и създават условия, които представляват потенциална опасност за техните живот и здраве, на което Синдиката на служителите в затворите в България ще отговори с всички позволени от законите на страната средства !

     Молим ви, в името на справедливостта и безопасността, за подкрепа и участие в синдикалните протестни действия за защита на правата на заетите в пенитенциарната система на Р. България !

     Благодарим !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *