НС реши как да се установяват трудов и осигурителен стаж по съдебен ред


Трудов стаж, придобит след 31 декември 1999 г., т. е. за работници и служители, вече ще може съдебно да се установява. Това уреди парламентът, като прие окончателно законопроектът за установяване на трудов и осигурителен стаж по съдебен ред.

Законопроектът е необходим, тъй като правилата за установяване на стаж не са променяни от 1989 г. От 2000 г. обаче е необходимо наличието на определен стаж, за да могат да се ползват осигурителни права като пенсия, обезщетение при бременност и раждане, безработица и други. С новия закон ще може да се установява и осигурителен стаж на държавни служители и работниците и служителите, наети на работа за повече от пет работни дни.

По закона ще се установява и времето, което се зачита за трудов стаж и за трудов стаж при пенсиониране до 31 декември 1999 г., съгласно действащите дотогава разпоредби. Няма да може да се установява осигурителен стаж на хора, които сами са плащали вноски за държавното обществено осигуряване и тези, работещи без трудово правоотношение.

Няма да може да се установява размер на трудово възнаграждение и осигурителен доход. Причината е, че трябва да се докаже, че са били внасяни осигурителни вноски, а това може да стане само въз основа на документи, които очевидно не могат да бъдат представени пред съда – ведомости за заплати например. Ако тези документи съществуваха, зачитането на осигурителния стаж на лицата щеше да се извърши от длъжностното лице по пенсионното осигуряване в Националния осигурителен институт, обяснява вносителят.{jcomments off}

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *