Нова атака срещу военни, полицаи и служителите в затворите


Да се въведе пенсионна възраст за военните, полицаите и всички останали, които се пенсионират по чл. 69 от Кодекса за социално осигуряване (КСО). За това настояват КНСБ, КТ „Подкрепа” и национално представителните организации на работодателите – АИКБ, БСК, БТПП, БСЧП и ССИ.

Това е част от протокола от проведена работна среща между социалните партньори днес. Участниците се договорили, че приетите с консенсус предложения следва да бъдат изпратени на министър-председателя Бойко Борисов с оглед тяхното  обсъждане в допълнително съгласуван формат, за предприемане на съответни промени в  законодателството и подзаконовата нормативна уредба.

Ранното пенсиониране в системата на МВР, МО и МП, съгласно чл.69 от КСО, да зависи от изпълняваната длъжност на конкретното лице или от степента на риска при упражняване на професията, предлагат още работодателските организации и синдикатите участници в НСТС.

Според запознати вариантите били няколко. Разделяне на специалностите според степените на риск и определяне на пенсионна възраст за всяка от тях.Сред вариантите се коментира и определянето на една пенсионна възраст за всички.

В предложените текстове се настоява да бъдат разкрити лични осигурителни сметки на всички държавни служители при условие, че заплатите на служителите бъдат компенсирани с процента на личната осигурителна вноска за ДОО и за здравно осигуряване.В предложенията не се споменава за ограничаване на социалните плащания на униформените.Не са обсъждани и законодателни изменения, работещите в сектор „Сигурност“ да бъдат представени в съвета за тристранно сътрудничество, предложение което БСК и КТ Подкрепа подкрепиха в края на ноември.

Съгласуваните между работодатели и синдикати мерки ще бъдат внесени в Министерския съвет най – късно до края на месеца.

От 1 януари т.г. полицаи, военни, пожарникари и охранителите в затворите придобиват право на пенсия при 27 години осигурителен стаж независимо от възрастта им. Това изискване скочи от 25 на 27 именно по настояване на споменатите синдикати и работодателски организации. Сега се прави следващата крачка на лишаване на хората в сектор „Сигурност“ от завоювани социални придобивки. Без, разбира се, някой да ги пита. Което вече се утвърждава, като тенденция. {jcomments off}

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *