Надзорно-охранителният състав в затворите се нуждае от увеличаване, според синдикалисти


  04 август 2010 | 18:07 | Агенция „Фокус“

Христо Илков – Надзорно охранителния състав в затворите се нуждае от увеличаване
София. Надзорно-охранителният състав в затворите се нуждае от увеличаване – това е становището на Синдиката на служителите в затворите в България.
 
Пред Агенция „Фокус” Христо Илков, зам.-председател на синдикалната организация, коментира днешното правителствено решение за това в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” при Министерството на правосъдието да бъдат съкратени 98 щатни бройки. С промяната общата численост на дирекцията става 4610 служители, от които 4502 са в териториалните й поделения.
 
По думите на Илков е от значение от къде ще бъдат направени съкращенията. „Ако е от надзорно-охранителния състав, със сигурност ще натовари работата, тъй като ние сме на ръба на минимума”, коментира той.
 
Илков обясни, че с това предложение синдикатите не са запознати, макар да е коментирано дълго време.
 
От синдиката са правили предложения за увеличаване на състава на охранителите в затворите, защото имат затруднения по отношение на натрупаните отпуски например.Има голям брой натрупани отпуски, които не могат да бъдат взети – причината е в малката бройка охранителен състав. На места този проблем го няма, но има други места, като например Централния софийски затвор, където има охранители с над 100 дни невзет отпуск. По-малкият състав води до там, че на места служителите ходят на работа дори в почивните си дни, коментира още Илков.
 
Юлиан ХРИСТОВ
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *