Надзирател осъди правосъдното министерство за неплатен извънреден труд


За първи път надзирател успя да осъди главната дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) към правосъдното министерство за това, че не му е изплащан извънредният труд, съобщиха във вторник от Синдиката на служителите в затворите в България.

 

От профсъюза уточняват, че това е първият случай, в който техен член успява да спечели съдебен спор срещу ведомството заради категоричния отказ на ръководството на ГДИН да заплащат часовете извън работното време, в които надзирателите прекарват в местата за лишаване от свобода.

 

Служителят на затвора в Бобов дол е спечелил делото и на първа инстанция в края на юни, след като Софийският районен съд осъжда ГДИН да му изплати общо 3106 лева възнаграждения. Това решение окончателно е потвърдено и от Градския съд.

Подобно на надзирателите, полицаите също отдавна имат претенции към ръководството на МВР, че трябва да им се заплаща извънредния труд. В тази посока бе и официалното становище на омбудсмана Константин Пенчев, огласено през пролетта.

Въпреки това от МВР категорично отказват да преговарят с полицейските синдикати по това искане. За последно главният секретар Калин Георгиев коментира темата, като обяви, че подчинените му трябва да се примирят с факта, че не могат едновременно да се ползват от привилегиите на държавния служител и от разпоредбите на Кодекса на труда.{jcomments off}

Източник: Медиапул

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *