Надзиратели скочиха срещу споразумение със затворник, ударил техен колега


Служителите в затворите са недоволни от 3-месечно ефективно наказание и искат да бъдат да бъдат приемани за полицейски орган, защото работят по Закона за МВР

 Предложено от прокуратурата споразумение за тримесечна ефективна присъда срещу затворник, ударил надзирател, предизвика гневна реакция от Синдиката на служителите на затворите в България (ССЗБ). Служителите недоволстват от ниското наказание от 3 месеца затвор, което според тях може да доведе до „тежки последици, като пряк резултат от подобни решения в случаи, в  които са застрашени здравето и живота на държавни служители“, се казва в съобщение на синдиката.

Става дума за инцидент в затвора в Бургас на 27 септември м.г. Между 20.00 и 21.00 часа възникнал инцидент и опит за саморазправа между затворници. Надзирателят Валентин Маринов опитал да го предотврати, при което бил нападнат и ударен от затворника Генчо Ж. Служителят веднага бил свален от пост и откаран в спешен център на бургаската болница. След медицински преглед са установени вътрешни наранявания и лека телесна повреда на Маринов. От ССЗБ посочват, че посегателството над колегата им е било съпроводено с множество обиди на длъжностни лица от дежурната оперативна част.

Първоначално началникът на затвора посъветвал надзирателя да повдигне и поддържа частно обвинение, но по-късно ръководството на затвора все пак уведомило прокуратурата за причиняване на леки телесни повреди на длъжностно лице и предало материалите. По случая е повдигнато обвинение на затворника за нанасяне на лека телесна повреда на длъжностно лице по чл. 131 ал.1, т. 1 от Наказателния кодекс, което предвижда до 3 години затвор. Въпреки, че заседанието на Районния съд в Бургас е насрочено за утре, Маринов бил уведомен от администрацията на затвора, че прокуратурата предлага споразумение за присъда от 3 месеца затвор за подсъдимия. От синдиката обаче негодуват и срещу повдигнатото обвинение.

„Синдикатът на служителите в затворите в България се отнася с неразбиране и недоумява защо обвинението срещу Г. Ж. не е по-тежко, при условие че в рамките на затвора надзирателите са със статут на държавни служители по Закона за МВР“, се казва в становището им.

Според тях обвинението трябва да е по алинея 2 на същия текст от НК, който се отнася за причинена телесна повреда на съдия, прокурор, следовател, полицейски орган, разследващ полицай, държавен съдебен изпълнител, частен съдебен изпълнител и помощник-частен съдебен изпълнител, както и на митнически служител, на орган по приходите, на служител от Изпълнителната агенция по горите или на служител на Министерството на околната среда и водите, осъществяващ контролна дейност при или по повод изпълнение на службата или функцията му. В такъв случай предвиденото наказание е от 1 до 5 години затвор.

Според юристи случаят действително е спорен, защото надзирателите наистина изпълняват функции по Закона за МВР, но в същото време това не ги прави полицейски орган, а НК ясно е описал за нападения над кои служители се отнася квалифицираният състав на алинея 2.

„Когато трябва да ни режат пари минаваме по Закона за МВР, а като има такива случаи на насилие, не сме полицейски орган. Съгласни сме, че е въпрос на законодателство, не упрекваме прокуратурата, но искаме това да се промени“, коментират от синдиката.

 

Източник: Правен свят

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *