Надзиратели от десет затвора ще протестират


Над 200 надзиратели от 10 затвора в страната се събират днес на национален митинг в Пазарджик пред сградата на полицията в града. В рамките на два часа те ще опитат да привлекат общественото внимание върху неприемливите условия за работа в местата за лишаване от свобода. Очаква се и 100 полицаи да подкрепят колегите си в протеста.

Основното искане на надзирателите е да се срещнат с министърката на правосъдието Маргарита Попова. Исканията им под формата на 24 въпроса вече са й изпратени. Те са предимно от социално-битов характер, като едно от тях е за липсата на адекватно заплащане на хората, които работят с доказани престъпници.

Началният час на митинга е 9 ч сутринта. След приключването му ще има събрание на създадения в Пазарджик Национален синдикат на служителите в затворите в България, чийто председател е Илия Божков.

Междувременно днес блюстители на реда ще се съберат пред сградата на министерството на ул. “Шести септември” в столицата, за да отбележат една година от първия си протест. На 14 декември м. г. те пушеха мълчаливо с искане за по-високи заплати и по-добри условия на труд.

“Една година след безпрецедентните протести на служителите от МВР вместо така желаната промяна ние все още сме в изходно положение. Поставихме шест изисквания, но почти няма движение по тях. Декларират се намерения, правят се съвещания, но реален резултат от преговорите и каквито и да било действия няма. Напрежението отново ескалира. Не се е променило почти нищо! Затова решихме категорично да застанем рамо до рамо на 12.12. 2009 г. пред МВР, където да споделим своята неволя и гневен стон”, се казва в декларация на Синдикална федерация на служителите в МВР.

Полицаи се заканват, че при нов ефективен протест те се готвят да изнесат техниката и консумативите от районните управления, които са осигурили със собствени средства.

 
Източник:ТРУД

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.