Надзиратели от Варненския затвор излязоха на протест


Снимка © Дарик Варна  Половината от надзирателите във Варненския затвор и техни колеги от следствения арест протестираха тази сутрин. Близо 30 от работещите в затвора около 70 надзиратели се събраха пред входа за свиждания, за да пият по една вода. Протестът не наруши охраната на затвора.

Надзирателите изразиха недоволството си от лошите условия на труд и цялостната политика на Министерство на правосъдието и Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“. Работещите в затвора и следствения арест настояват за повишаване на заплатите. „Ние сме секторът с най-ниски заплати в сигурността. Не са променяни от 2008 г.“, заяви надзирателят Николай Тонев. Месечният порцион за храна на надзирателите е 60 лева, или двойно по-малко от този на полицаите, изтъкна още Тонев.

Охранителите негодуват и заради новия график, по който ще дават дежурства – от 24 на 12-часови смени. Посегателствата срещу хората от системата на затворите да се запишат в наказателните закони като тежко престъпление, е другото искане на работещите в затвора. Исканията им са били поставяни многократно пред ръководството на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“.{jcomments off}

Варненските надзиратели ще се включат в националния протест в столицата, който ще се проведе на 27 юли пред Министерството на правосъдието.

Източник:

Видео: БНТ

Видео: ТВ_Европа

Видео: btv

Видео: NOVA

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *