Надзиратели водят дела срещу правосъдното министерство


Четири съдебни иска са заведени срещу Главната дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) към  Министерството на правосъдието от надзиратели в затвора в Бобов дол. Това съобщиха за „Новинар” от Синдиката на служителите в затворите в България. Делата се водят за неизплатени суми за положен извънреден труд.

Едното от делата е спечелено на втора инстанция пред Софийския градски съд. От профсъюза уточняват, че това е първият случай, в който техен член успява да спечели съдебен спор срещу ведомството заради категоричния отказ на ръководството на ГДИН да заплащат часовете извън работното време, в които надзирателите прекарват в местата за лишаване от свобода. Останалите три дела са спечелени на първа инстанция пред Районния съд в столицата и се чака решението на градския съд.Всеки от заведените искове е на стойност между 2000 и 3000 лева, поясни Георги Стоянов, председател на синдиката на служителите в затворите в България.

Надзирателите, както и полицаите и пожарникарите, изпълняват дежурства, които по закона за МВР са 8, 12 и 24-часови. За месец тези дежурства са осем. Проблемът произтича от това, че от ГДИН зачитат 20-часова работа и 4 часа официална почивка, каза Стоянов.

По думите му почивката е по право, но тя не е задължителна за дежурните надзиратели. Още повече, че ако стане произшествие в затвора – на някой от затворниците им се наложи да бъдат заведени до лекар, стане пожар или нещо друго, почиващият надзирател е длъжен да реагира, тъй като колегите му, които са на пост, нямат право да мърдат от него, пояснява Стоянов.

Според Кодекса на труда почивката е отсъствие от работа, по време на което не се носи отговорност, докато по време на четирите часа право на почивка за надзирателите те носят отговорност за събитията на работното си място.

По думите на Стоянов тези 4 часа, които не им се зачитат за работни, са 200 за година, което е около 1000 лева неизплатени възнаграждения за извънреден труд. Друг проблем е, че 4-часовите почивки не се зачитат за трудов стаж, което означава, че за 15 години трудов стаж като надзирател, се губи година и половина трудов стаж, разказва Георги Стоянов.

Подобно на надзирателите, полицаите също отдавна имат претенции към ръководството на МВР, че трябва да им се заплаща извънредният труд. В тази посока бе и официалното становище на омбудсмана Константин Пенчев, огласено през пролетта.

Въпреки това от МВР категорично отказват да преговарят с полицейските синдикати по това искане. За последно главният секретар Калин Георгиев коментира темата, като обяви, че подчинените му трябва да се примирят с факта, че не могат едновременно да се ползват от привилегиите на държавния служител и от разпоредбите на Кодекса на труда.{jcomments off}

Източник: Новинар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *