Надзирателите в затворите – на протест Включват се и синдикатите на служители на МО и МВР


 Стандарт вторник, 12 октомври 2010

Надзирателите в затворите – на протест Включват се и синдикатите на служители на МО и МВР

И синдикатът на служителите в затворите в България готви протести. Това стана ясно на днешната импровизирана срещу между представили на синдикалните дружества в Старозагорския и Сливенския затвор в града на липите. „Не може да се говори за стачна готовност, защото по закон ние нямаме право на ефективна стачка”, поясни председателят на синдиката в Старозагорския затвор Петър Узунов.

До края на седмицата щяло да стане ясно какви ще бъдат точно протестите и къде, но най-вероятно щели да бъдат организирани протестни митинги и шествия. В тях щели да се включат и синдикалните организации на работещите в МВР и съдебната охрана, както и Българската легия „Раковски”.

„Основните искания на протестиращите надзиратели и други служители в затворите за по-добри условия на труд и по-голяма сигурност са  към нашия работодател – Министерството на правосъдието”, поясни Узунов.

В някои затвори работели с 20 на сто по-малко от щата, нямало достатъчно скенери за вътрешен контрол. У нас на един надзирател се падали по 100 затворници, докато европейските норми били 1 да отговаря за 10 лишени от свобода. Осигуряване на работни униформи и заплащане на извънредния труд са другите искания на синдикалистите в българските затвори.

Източник: http://www.standartnews

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *