Митко Димитров е възстановен на длъжност директор на ГД „Изпълнение на наказанията“


Върховният административен съд върна на работа шефа на затворите Митко Димитров. В понеделник министърът на правосъдието Драгомир Йорданов е подписал заповедта за възстановяването му на работа, а в петък вече е бил въведен в длъжност директор на ГД „Изпълнение на наказанията“.

Димитров бе уволнен на бързо със заповед на бившия правосъден министър Диана Ковачева на 12 декември 2012 г. В мотивите си за освобождаването Ковачева бе посочила, че Димитров е достигнал възрастта за пенсиониране по Закона за МВР. „Очаквахме по-активна политика от Димитров, защото системата на затворите търпи много критики“, обясни Ковачева в интервю, дадено ден след освобождаването на затворническия шеф. Тогава тя изтъкна, че са били забавени обществени поръчки за създаване на по-добри условия в местата за лишаване от свобода. {jcomments off}

Според официалната информация, съобщена тогава от ведомството на Ковачева, Димитров е бил освободен по предложение на тогавашния зам.-министър на правосъдието Пламен Георгиев. Оказва се обаче, че Георгиев изобщо не е подписвал уволнението на Митко Димитров и не е бил съгласен с него. Затова и тричленен състав на ВАС е решил, че освобождаването на Димитров е незаконосъобразно. Според магистратите на Димитров му остават и още две години до пенсия. Сегашното ръководство на Министерство на правосъдието са се съгласили със становището на съда и не са обжалвали пред по-горна инстанция.

Източник: Livenews

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *